donderdag 17 mei 2018

Australisch advocatenkantoor klaagt mijnbouwreus BHP Billiton aan

BHP zou beleggers hebben misleid tijdens ergste milieuramp in Brazilië ooit 

Bij breuk in Fundão-dam, Samarco ijzerertsmijn, kwamen 19 mensen om het leven


Australisch advocatenkantoor Phi Finney McDonald zei woensdag 16 mei 2018, dat het van plan is het nummer 1 mijnbouwbedrijf BHP Billiton aan te klagen, omdat het bedrijf beleggers heeft misleid tijdens de ineenstorting in 2015 van een dam in de Samarco ijzerertsmijn in Brazilië, waarbij 19 mensen om het leven kwamen en het de ergste milieuramp ooit van het land werd. 

De aanklacht, zei het advocatenkantoor, zal gebaseerd zijn op de overtuiging dat de mijnbouwgigant aandeelhouders heeft misleid over veiligheidsmaatregelen in de mijn, door 'de voortdurende verplichtingen tot openbaarheid en het plegen van misleidend of misleidend gedrag' te schenden, meldde de Sydney Morning Herald.


'Er zijn sterke gronden om te beweren, dat BHP vanaf ten minste 21 oktober 2013 er niet in is geslaagd te zorgen voor passende veiligheidsmaatregelen bij de Fundão-dam, inclusief een goed systeem om mensen te waarschuwen die stroomafwaarts van de dam leven in geval van een uitval van de dam', vertelde advocaat Brett Spiegel aan de krant. Hij voegde eraan toe, dat BHP zich bewust was van het risico van een instorting, evenals van de ernstige menselijke, ecologische en financiële consequenties die zouden kunnen optreden.

Braziliaanse federale openbare aanklagers claimen, dat zowel BHP als haar partner in de onderneming, de Braziliaanse Vale, er niet in slaagden om acties te ondernemen die de ramp hadden kunnen voorkomen, maar de bedrijven hebben herhaaldelijk gezegd, dat ze niet verantwoordelijk waren voor de instorting van de dam, eraan toevoegend, dat ze voldeden aan de Braziliaanse wet en dat veiligheid altijd een belangrijk punt van zorg was en is geweest.


Samarco is zwaar getroffen sinds de dodelijke dambreuk die stroomafwaarts buurstaat Espírito Santo bereikte en zelfs de Atlantische Oceaan, 600 kilometer verderop.

In december kreeg Samarco een voorlopige vergunning om aan het werk te gaan om een ​​eventuele herstart voor te bereiden, die waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar, zij het in een lagere snelheid, zal plaatsvinden.

De in Rio de Janeiro gevestigde Vale is 's werelds nummer één ijzerertsproducent en BHP komt binnen op nummer drie, achter het Australische Rio Tinto.

(Suriname Mirror/Mining.com/The Telegraph/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten