zondag 6 mei 2018

Bolivia zet militaire bases op bij grens met Chili om smokkel te bestrijden

Vanuit Chili komt 70 procent van de gesmokkelde goederen het land binnen


Bolivia kondigde donderdag 3 mei 2018 de bouw aan van militaire bases aan zijn grenzen aan, vooral met Chili, vanwaar naar verluidt 70 procent van de gesmokkelde goederen het land binnenkomt, wat een invloed heeft op de Boliviaanse economie. 

'De strijdkrachten zullen bases aan de grenzen bouwen, vooral met Chili', zei president Evo Morales tijdens de eedaflegging van de nieuwe autoriteit die specifiek belast wordt met de bestrijding van smokkel.

Evo Morales zei, dat 70 procent van de gesmokkelde goederen Bolivia binnenkomt via de grens met Chili, terwijl de resterende 30 procent via de grenzen met de andere buurlanden van het land - Peru, Brazilië, Paraguay en Argentinië - binnenkomt.

Morales voegde eraan toe, dat elk jaar ongeveer $ 1 miljard aan goederen naar Bolivia wordt gesmokkeld, wat een verlies van $ 350 miljoen per jaar betekent voor de Boliviaanse staat. De president maakte deze opmerkingen in het Paleis van de regering in La Paz tijdens de beëdigingsceremonie van de onderminister in de strijd tegen smokkel, reserve kolonel Gonzalo Rodriguez, een nieuwe functie verbonden aan het ministerie van Defensie.


Deze stap komt als onderdeel van een reeks maatregelen die de president heeft aangekondigd om de strijd tegen smokkel op te voeren, nadat twee Boliviaanse sergeanten door smokkelaars in maart zijn gedood.

Rodriguez zei, dat het nieuwe vice-ministerie de nodige middelen en organisatie gaat hebben om zijn taak uit te voeren, in samenwerking met het leger, veiligheidstroepen en het Parket. 'Samenwerken is de enige manier om smokkel te verslaan', zei hij.


Volgens de nieuwe viceminister zal de strategie van de Boliviaanse regering zich concentreren op 'cruciale doorgangspunten' voor gesmokkelde goederen, omdat 'de sleutel is om de goederen te stoppen' voordat ze door het hele land worden verspreid.

Rodriguez zei, dat de autoriteiten de nodige middelen zullen hebben om smokkelaars, die vaak nieuwe en dure wapens en uitrusting gebruiken, inclusief drones, te 'bestrijden' om hun activiteiten uit te voeren.



(Suriname Mirror/Latin American Herald Tribune/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten