zondag 6 mei 2018

Colombia werkt aan identificatie duizenden slachtoffers van paramilitaire troepen uit massagraven

(Bron foto EFE)
Meer dan 5.500 massagraven zijn ontdekt door getuigenissen van getuigen en voormalige Autodefensas Unidas de Colombia groepen


De lichamen van minstens 9.000 slachtoffers van paramilitaire troepen zijn sinds 2006 uit massagraven in Colombia gehaald, volgens de nationale autoriteiten. Meer dan 5.500 massagraven zijn ontdekt naar aanleiding van getuigenissen van getuigen en voormalige Autodefensas Unidas de Colombia (UAC) groepen die zich hebben gemeld voor de 'Ley de Justicia y Paz', zei Mery Conejo, directeur van 'Transitional Justice' van het bureau van de procureur-generaal.

De overblijfselen van 4.296 slachtoffers zijn geïdentificeerd en bezorgd aan familieleden in negen departementen, waarvan de meerderheid terugkeerde naar hun families in de noordelijke provincies Antioquia en Magdalena. 

'We hebben 4.300 geïdentificeerd ... Vandaag wacht de rest van de lichamen die we hebben opgegraven niet op de familieleden, maar op de steekproef die ons in staat stelt de overeenkomstige genetische codes te maken om dat grote aantal te vinden dat we missen', zei Conejo.

In de loop van 12 jaar hebben het Technisch Onderzoeksbureau van het Openbaar Ministerie (CTI, Cuerpo Técnico de Investigación) en de nationale politie in het kader van het 'Begraafplaatsenplan' met succes slachtoffers geïdentificeerd door middel van biotests via speeksel of bloedmonsters.

Volgens het Centro Nacional de Memoria Histórica waren er tussen 1970 en 2015 60.630 gedwongen verdwijningen. Ten minste 46 procent hiervan werd uitgevoerd door paramilitaire groepen.

Ondanks het vredesverdrag tussen guerrillagroepen en de staat, blijft het geweld in de plattelandsregio's van Colombia oplaaien, vooral gericht op sociale leiders en gemeenschapsactivisten.

President Juan Manuel Santos zei, dat er sinds 2016 minstens 160 activisten zijn vermoord. Bijna 500 sociale leiders hebben de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten opgeroepen preventieve maatregelen te nemen om de levens van de Colombiaanse mensenrechtenverdedigers te beschermen, 'vooral in de zwaarst getroffen gebieden, door gewapende conflicten'.

(Suriname Mirror/TeleSUR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten