zondag 6 mei 2018

Tolken in rechtszaken in staking vanwege uitblijven van hun vergoeding

Actie leidt tot woede onder verdachten en advocaten en vertraging in rechtszaken


De regering pleegt opnieuw inbreuk op mensenrechten van verdachten die bij een rechtszaak een tolk nodig hebben. Sterk aangezette woorden vandaag, zondag 6 mei 2018, van de Ware Tijd. Omdat tolken niet over hun vergoeding kunnen beschikken, zijn ze al ongeveer een week in actie. Hierdoor moeten rechtszaken, waarbij hun aanwezigheid vereist of gewenst is, worden uitgesteld.

Volgens de Ware Tijd heeft de overheid een betalingsachterstand bij hun werkgever, het bedrijf NV Atics. Ook vorig jaar gingen de tolken in actie vanwege een betalingsachterstand.

De directeur van Atics verwijst naar de ministeries van Justitie en Politie en Financiën. Maar, daar kan niemand verklaren waar het oponthoud in betaling aan te wijten is.

Bij de vorige staking had de werkgever de vergoeding voorgeschoten, maar dat lukt het bedrijf niet meer.

Er is nog geen zicht op beëindiging van de actie. Enkele verdachten reageerden afgelopen week verbaasd, boos en teleurgesteld, toen de Kantonrechters hen uitlegde, dat hun zaak moest worden uitgesteld vanwege een actie van de tolken.

Net als bij de vorige actie hebben advocaten erop gewezen dat cliënten mogelijk onnodig lang in voorarrest blijven. Ze maken zich hierover zorgen. 'Door de staking wordt ons werk bemoeilijkt', zeiden enkele advocaten.

De actie van de vertalers zou ook de planning van de rechters in de war schoppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten