maandag 30 april 2018

Nabestaanden slachtoffers 8 decembermoorden trekken zich terug als beledigde partij in 8 decemberproces

'Terugtrekking als procespartij zorgt niet voor stagnatie van het strafproces'

Advocaat Kanhai vraagt het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren in zaken van zijn cliënten


Nabestaanden van de 15 slachtoffers van de 8 decembermoorden hebben een verzoek aan de Krijgsraad gericht om zich als beledigde partij terug te trekken uit het 8 decemberstrafproces. Advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, kreeg vanmorgen, maandag 30 april 2018, bij de voortzetting van deze strafzaak, van de rechtbank het verzoek om een en ander toe te lichten. Dit melden de Ware Tijd en Starnieuws.

De zitting werd geopend met de zaak tegen verdachte Stephanus Dendoe tegen wie het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 20 jaar heeft geëist. Deze zitting is voornamelijk bedoeld voor de advocaten van de verdachten om hun pleidooi te houden.

De Krijgsraad had besloten de nabestaanden als beledigde partij toe te laten. Zij mogen echter geen bewijzen aandragen in het proces, maar slechts schadevergoeding vragen. Het doel van de nabestaanden was juist om deel te zijn van het strafproces waarbij ook de bewijsvoering geleverd zou worden.

Essed benadrukt, dat de nabestaanden op basis van artikel 8 van het Inter-Amerikaans verdrag voor de Rechten van de Mens gevraagd hadden om procespartij te zijn. De Krijgsraad heeft dit artikel niet van toepassing verklaard, maar besloot op basis van het Surinaams Wetboek van Strafvordering de nabestaanden te voegen in het proces als beledigde partij.
De Krijgsraad zal over her verzoek nog een besluit nemen, zei Krijgsraad presidente Cynthia Valstein-Montnor.

Essed verwacht niet dat de Krijgsraad het verzoek zal afwijzen, omdat het niet vertragend werkt en de verdachten geen schade hiervan ondervinden. De nabestaanden hebben gewacht met indiening van de terugtrekking totdat het proces vlot zou verlopen. Dit is sinds de strafeis van de auditeur-militair wel het geval, meent Essed. De nabestaanden zullen eventueel na het vonnis een civielrechtelijk proces aanhangig maken over een vergoeding.

Tijdens de zitting vandaag heeft Irvin Kanhai gepleit voor diverse cliënten van hem. Hij vroeg het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Dit op basis van de Amnestiewet, die niet van toepassing is verklaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten