maandag 30 april 2018

Politie waarschuwt geen foto's van vermeende verdachten op social media te posten

Criminaliseren van onschuldigen is smaad en dus strafbaar


Het Korps Politie Suriname meldt zondag 29 april 2018, dat via social media een foto verspreid is van twee mannen die maandag 23 april op een adres zijn geweest om te vragen naar iemand. De vrouw des huizes, die de mannen te woord stond, maakte een foto van hen en publiceerde deze foto direct op social media met een waarschuwingstekst dat het om criminelen zou gaan. 

De twee mannen die later op de dag van hun vrienden en families de foto toegestuurd kregen, begaven zich de volgende dag naar de politie van Geyersvlijt om zich te beklagen over de onterechte beschuldiging aan hun adres. Het tweetal gaf aan, dat zij opzoek waren naar iemand, bij wie zij een pakket uit Nederland moesten afhalen en dat zij die bewuste mevrouw op dat adres hebben gevraagd.

De politie van Geyersvlijt heeft naar aanleiding van de aangifte een onderzoek ter plaatse ingesteld en de mevrouw in kwestie aangesproken.

'De politie stelt de alertheid van de burgers heel erg op prijs, maar doet een beroep op hen om in zulke situaties gelijk de politie in te schakelen. Indien het u gelukt is om een foto te maken, kunt u de wetsdienaren die de plek zullen aandoen de foto’s tonen, zodat zij op onderzoek kunnen uitgaan om met zekerheid te kunnen stellen dat het inderdaad om verdachte personen ging of om personen die slechts naar informatie op zoek waren.'

Het criminaliseren van onschuldigen valt onder smaad en is opgenomen in artikel 320 van het Wetboek van Strafrecht: 

Smaad, smaadschrift- artikel 320 Wetboek van Strafrecht
. Degene die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door beschuldiging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen 

2. Indien dit geschiedt door middel van geschriften, afbeeldingen of gegevens uit geautomatiseerde werken, verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen, of door geschriften of gegevens waarvan de inhoud openlijk ten gehore wordt gebracht, wordt de dader, als schuldig aan smaadschrift, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen. 

3. Noch smaad noch smaadschrift bestaat voor zover de dader klaarblijkelijk heeft gehandeld in het algemeen belang of tot noodzakelijke verdediging. 

'Het Korps Politie Suriname benadrukt, dat zij de wil van de samenleving om samen te vechten tegen criminaliteit heel erg op prijs stelt, maar dat wij ervoor moeten waken dat wij geen onschuldigen criminaliseren.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten