maandag 30 april 2018

OM Colombia weerspreekt Wall Street Journal-artikel over onderzek tegen Ivan Marquez, FARC

'Geen onderzoek tegen voormalige FARC-onderhandelaar wegens drugshandel'


De procureur-generaal van Colombia bevestigde zaterdag 28 april 2018, dat er geen onderzoek is ingesteld sinds het vredesakkoord werd ondertekend, tegen de voormalige onderhandelaar van de voormalige FARC-rebellengroep Ivan Marquez (62) wegens vermeende drugshandel aanklachten, zoals wordt beweerd in een die dag gepubliceerd artikel in Wall Street Journal.




Volgens het artikel openden de Amerikaanse en Colombiaanse autoriteiten een onderzoek tegen Luciano Marín, ook bekend als Marquez, over zijn vermeende deelname aan de export van cocaïne naar het grondgebied van de Verenigde Staten. Het citeert mobiel videomateriaal waarin Marquez naar verluidt een medewerker van een bekende Mexicaanse drugshandelaar spreekt.

Marquez is momenteel in het landelijke dorp San Vicente del Caguan, waar Jesus Santrich eerder deze maand werd gearresteerd op aanklachten wegens drugshandel. Hij reageerde op de WSJ-beschuldigingen op Twitteren zei, dat ze 'oude spullen opwarmden in een poging om vredesinspanningen te doen zinken'.


Marquez was meer dan vier jaar lang rebellenonderhandelaar tijdens vredesbesprekingen tussen de regering en de FARC, die zijn initialen bewaarde, maar zichzelf de Revolutionaire Alternatieve Gemeenschappelijke Kracht (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) noemt toen het een politieke partij werd.

Onder de voorwaarden van een vredesovereenkomst met de regering uit 2016 overhandigde de FARC duizenden wapens aan de VN en beloofde de drugshandel, die een belangrijke financieringsbron voor de groep was geweest gedurende vijf decennia van oorlog, in ruil voor 10 gegarandeerde zetels in Congres tot 2026 en andere voordelen.

Misdaden begaan door FARC-leden tijdens de oorlog moeten worden berecht door een speciaal tribunaal, maar degenen die na demobilisatie zijn gepleegd, zijn onderworpen aan de reguliere gerechtelijke procedure, die de mogelijkheid van uitlevering omvat.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten