zaterdag 7 april 2018

Colombia heeft 225 van 673 gemeenten ontdaan van landmijnen

'We hebben nog steeds slachtoffers, 22, maar het is niet het aantal, dat we hadden toen deze regering begon'

Vóór het jaar 2021 moet Colombia ontdaan zijn van alle landmijnen


Colombia heeft 225 gemeenten vrijgemaakt van landmijnen. Jaren van gevaarlijke ontmijningsinspanningen liggen nog voor de boeg om ervoor te zorgen, dat alle 673 getroffen gemeenten veilig zijn.


President Juan Manuel Santos maakte de aankondiging tijdens een bezoek op woensdag 4 april 2018 aan de provincie Guainia, die zowel aan Brazilië als Venezuela in het oosten van het land grenst. De regering is van plan om in het land alle mijnen te hebben geruimd in 2021. Dit is een enorme opgave, gezien het feit, dat bijna twee derde van de gemeenten in het land is gemarkeerd vanwege de mogelijke aanwezigheid van landmijnen.


Sprekend in Guainia’s hoofdstad Inirida, op de internationale mijnbewustzijnsdag, benadrukte Santos dat Colombia het op één na hoogste aantal landmijnslachtoffers had na het door oorlog verscheurde Afghanistan toen hij in 2010 aantrad. Maar, hij zei dat zijn regering de zaken had omgedraaid en een vredesakkoord met de grootste guerrillagroep van het land, de FARC, die demobiliseerde, het aantal slachtoffers had verminderd.

'Vandaag kunnen we zeggen dat in plaats van het tweede land met het grootste aantal slachtoffers, we 10e zijn. We hebben nog steeds slachtoffers, 22, maar het is niet het aantal, dat we hadden toen deze regering begon', voegde hij eraan toe.


Santos, die werd vergezeld door Europese ambassadeurs, zei ook dat in de laatste twee jaar 3,8 miljoen vierkante meter land is vrijgemaakt van de explosieven.


De president kondigde vervolgens de oprichting aan van een tweede brigade van ontmijners, uitgerust met de nieuwste technologie, met het doel het land van alle mijnen te bevrijden vóór het jaar 2021. Colombia heeft meer landmijnen dan welke andere Zuid-Amerikaanse natie ook.

Meer dan 11.500 burgers en soldaten zijn door landmijne verminkt of gedood. De mijnen werden tijdens het conflict voornamelijk gebruikt door linkse guerrillastrijders in een poging de militaire offensieven te vertragen. Groepen in de drugshandel zijn echter ook beschuldigd van het gebruik van de illegale explosieven om het land te beschermen waar coca, het basisingrediënt voor cocaïne, wordt verbouwd.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten