zaterdag 7 april 2018

Chili waarschuwt voor dreigende uitbarsting vulkaan Nevados de Chillan

Sinds december hebben verschillende uitbarstingen van as verhoogde activiteit gesuggereerd


Een kolom met witte rook en een reeks trillingen bij de vulkaan Nevados de Chillan hebben ambtenaren ertoe aangezet het waarschuwingsniveau te verhogen voorafgaand aan een mogelijke uitbarsting van een van de meest actieve vulkanen in Chili.

Dit vulkanische complex, dat bestaat uit 17 kraters, wordt omgeven door dichte bossen en rivieren en ligt ongeveer 550 kilometer ten zuiden van Santiago in de Bio Bio-regio van de Chileense Andes.

Sinds 2015 is het waarschuwingsniveau geel gebleven - het op één na laagste van vier niveaus - maar sinds december hebben verschillende uitbarstingen van as verhoogde activiteit gesuggereerd, waardoor functionarissen de waarschuwing met één niveau opschalen, naar oranje.



Op vrijdag 6 april 2018 zagen teams van politie en experts van de door de staat gerunde Servicio Nacional de Geología y Minería (Sernageomin) op de locatie een enorme kolom witte rook opstijgen van de kraters, die een hoogte van 3.200 meter bereikte.



Sernageomin ontdekte ook een ongewone stroom lava in de krater die op elk moment kon overslaan, en gegevens van 10 meetstations, die de situatie per minuut volgen, registreerden ongeveer 4.000 trillingen en ongeveer 800 explosies.



Gelet op de waarschijnlijkheid van 'een grote explosieve, uitbarstende gebeurtenis zoals we de afgelopen maanden hebben gezien', werd de beslissing genomen om het alarmniveau te verhogen naar oranje, net onder het hoogste niveau, zei Alvaro Amigo, hoofd van het vulkanische surveillance netwerk van Sernageomin.

Niet in staat om precies te bepalen wanneer een uitbarsting waarschijnlijk is, houden deskundigen constant toezicht op de situatie vanuit het vulkanisch observatorium in Temuco, een stad in de zuidelijke Andes, ongeveer 600 kilometer ten zuiden van Santiago.

ussen 1861 en 2003 brak Chillan ongeveer 10 keer uit, met variërende grootte op de vulkanische explosiviteit index. De laatste geregistreerde uitbarsting was in 1973, die geen doden of grote schade veroorzaakte.

Verschillende skiresorts liggen op de hellingen van Chillan, een populaire toeristische bestemming met luxe hotels. Er zijn geen grote stedelijke centra in de omgeving. Chili heeft ongeveer 90 actieve vulkanen.

(Suriname Mirror/AFP/Terra.com.br/La Tercera/Twitter/YouTube/CNN Chile)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten