zaterdag 7 april 2018

Panama roept ambassadeur terug uit Venezuela

Venezuela stelt 90 dagen verbod in van commerciële activiteiten in Venezuela voor 46 bedrijven in Panama


Een van de getroffen Panamese bedrijven is luchtvaartmaatschappij Copa


Panama heeft donderdag 5 april 2018 zijn ambassadeur uit Venezuela teruggeroepen, nadat de Zuid-Amerikaanse natie belangrijke Panamese bedrijven verbood om binnen haar grenzen te opereren. De spanning tussen de twee landen begon de laatste dagen, toen Panama president Nicolas Maduro op een lijst van Venezolaanse functionarissen plaatste als 'hoog risico' voor het witwassen van geld. 

Venezuela heeft donderdag een tijdelijk verbod aangekondigd voor een groep Panamese bedrijven en leiders. Dat omvatte president Juan Carlos Varela en Copa, een van de weinige luchtvaartmaatschappijen die nog steeds in Venezuela opereren.


De Panamese president Juan Carlos Varela vertelde verslaggevers in zijn land, dat zijn regering geen kennisgeving van Venezolaanse sancties had ontvangen. Hij noemde de gerapporteerde actie 'wartaal', maar waarschuwde dat 'Panama krachtig zal reageren'.
Bij de aankondiging van de terugtrekking van zijn gezant beschreef de regering van Panama de Venezolaanse actie als 'een politieke reactie die inhoud ontbeert'. Panama vroeg Venezuela ook om haar ambassadeur uit Panama te halen, zeiden ambtenaren.


Het geschil is ontstaan. omdat Venezuela verwikkeld is in een economische en politieke crisis en zich steeds meer geïsoleerd voelt van de mondiale gemeenschap. Het verbod van 90 dagen beperkt de commerciële activiteiten binnen Venezuela door 22 bedrijfsleiders en 46 bedrijven in Panama.

Caracas rechtvaardigde de opschorting door te zeggen, dat het een 'mate van bescherming van het financiële, economische en commerciële systeem toevoegt.'

Panama heeft 16 Venezolaanse bedrijven genoemd en 55 personen die verdacht worden van het witwassen van geld. De lijst bevat ook Venezuela's vicepresident, socialistische partijleider Diosdado Cabello en procureur-generaal Tarek William Saab. De Verenigde Staten hebben Maduro en tientallen topfunctionarissen gesanctioneerd, beschuldigd het land van schendingen van de mensenrechten en het binnensluipen van een dictatuur.

De Europese Unie heeft ook economische en reissancties opgelegd aan zeven vooraanstaande Venezolaanse functionarissen die worden beschuldigd van schending van de rechtsstaat.

(Suriname Mirror/The Washington Post/Associated Press/AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten