zaterdag 7 april 2018

VN: Meer dan 800 Venezolanen stromen elke dag het noorden van Brazilië binnen

Boa Vista, de hoofdstad van deelstaat Roraima, vangt meeste vluchtelingen op


Meer dan 800 Venezolanen stromen elke dag het noorden van Brazilië binnen, aldus de Verenigde Naties vrijdag 6 april 2018, en haalde Braziliaanse overheidsstatistieken aan inzake mensen die de steeds ernstiger wordende crisis in Venezuela ontvluchten. 

Sinds begin 2017 zijn er meer dan 52.000 Venezolanen in Brazilië aangekomen, waarvan naar schatting 40.000 in Boa Vista, de hoofdstad van de deelstaat Roraima. Ongeveer 25.000 van de migranten zijn asielzoekers, terwijl 10.000 een tijdelijke ingezetenen-status hebben verkregen en de rest probeert hun status te regulariseren, zei de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen (UNHCR).

'We breiden onze reactie in Brazilië uit naarmate het aantal Venezolaanse aankomsten toeneemt', zei UNHCR-woordvoerder William Spindler tijdens een nieuwsbriefing.


'Volgens de laatste schattingen van de regering komen dagelijks meer dan 800 Venezolanen Brazilië binnen.' Venezolanen zijn ook gevlucht naar Colombia, Chili, Ecuador, Panama, Argentinië en Peru en Curaçao, terwijl anderen naar de vluchtelingenstatus hebben gezocht in de Verenigde Staten, Spanje, Mexico en Costa Rica, volgens de UNHCR.

De regering van president Nicolas Maduro in Caracas wordt tijdens een vijfde jaar van recessie geconfronteerd met wijdverspreide ontevredenheid over hyperinflatie en een tekort aan voedsel en medicijnen, waarvan hij de schuld geeft aan westerse vijandigheid en de daling van de olieprijzen.

De UNHCR werkt samen met de Braziliaanse autoriteiten om Venezolanen te registreren om ervoor te zorgen, dat ze over de juiste documentatie beschikken die hen recht geeft op werk en toegang tot diensten, aldus Spindler. Tien opvangplaatsen zijn geopend in Boa Vista, elk met 500 mensen, maar sommige Venezolanen leven op straat, zei hij.


Venezolanen die bereid zijn te verhuizen van Roraima naar andere delen van Brazilië worden deze week naar Sao Paulo en Cuiaba overgebracht, omdat gemeenschappen en diensten in Boa Vista overbelast zijn, zei hij.

UNHCR's 46 miljoen dollar oproep om Venezolanen in de hele regio te helpen is slechts voor 4 procent gefinancierd, zei Spindler, en hij riep op tot meer donaties.

In Venezuela heeft de economische crisis de toegang van mensen tot gezondheidszorg en medicijnen beperkt, aldus de woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tarik Jasarevic. 'De WHO werkt nauw samen met de gezondheidsautoriteiten om die tekorten op te vullen. Wij verstrekken medicijnen tegen malaria en anti-retroviralen. We stellen ziekenhuizen faciliteiten ter beschikking die nodig zijn voor zwangere vrouwen en baby's.'

De crisis in Venezuela heeft grote uitdagingen veroorzaakt voor regeringen in de regio, die ook bang zijn dat hulp aan Venezolanen het aantal mensen dat hun land verlaat kan vergroten.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten