zaterdag 7 april 2018

'Procedure voor een asielaanvraag op Curaçao blijft ongewijzigd'

'Als geen mensen meer kunnen worden teruggestuurd naar Venezuela zal IND worden ingeschakeld'


De procedure voor een asielaanvraag op Curaçao blijft ongewijzigd. De aanvragen worden door een ambtelijke commissie beoordeeld. Pas als er helemaal geen mensen meer kunnen worden teruggestuurd naar Venezuela, zal de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) worden ingeschakeld.

De aangeboden bijstand van de IND heeft geen gevolgen voor de werkzaamheden van de lokale commissie, zegt minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) vandaag, zaterdag 7 april 2018, in het Antilliaans Dagblad in reactie op de uitspraken van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok donderdag, ter afsluiting van zijn bezoek aan Curaçao.

Girigorie: 'De IND kan eventueel met advies een bijdrage leveren om onze procedure effectiever te laten verlopen. Dat is ook kort besproken, maar verder dan dat niet.'

Blok gaf na het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen met de premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten aan dat de IND Curaçao en Aruba zou kunnen bijstaan om ‘zorgvuldig maar snel’ te bepalen welke Venezolaanse migranten in aanmerking komen voor een asielaanvraag. Het gaat dan om de schifting tussen politieke en economische vluchtelingen.,

'Onze procedure op basis van artikel 3 van het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) blijft in stand', zegt Girigorie. Dat betekent dat de Curaçaose commissie de aanvragen voor asiel beoordeelt, nadat die via emigratie, politie of kustwacht zijn binnengekomen. Interpol doet onderzoek naar een crimineel verleden en eerder illegaal verblijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten