zaterdag 7 april 2018

Colombiaans Hooggerechtshof beveelt regering ontbossing Amazonewoud tot nul te reduceren voor tot 2020

25 Jongeren klagen Colombiaanse regering aan wegens falen om Amazonewoud te beschermen



Het Colombiaans Hooggerechtshof heeft de regering van het land bevolen om te handelen naar wat zij zegt en de ontbossing van het Amazonewoud tot nul te reduceren voor 2020 (zie onderaan). De rechtbank oordeelde 4-3 in het voordeel van een groep van 25 jongeren die de Colombiaanse regering aanklaagden wegens het falen om het Amazonewoud te beschermen en bij te dragen aan de klimaatverandering, die de toekomst van hun generatie in gevaar brengt. 

'Het is duidelijk, ondanks tal van internationale verplichtingen, regelgeving en jurisprudentie over de kwestie, dat de Colombiaanse staat het probleem van ontbossing in het Amazonegebied niet efficiënt heeft aangepakt', zei het Hof.


Ondanks de internationale toezeggingen van de overheid en het bedrijfsleven om ontbossing tegen te gaan, hebben recente statistieken aangetoond dat het land 178.597 hectare bos heeft verloren in 2016, een toename van 44% ten opzichte van het jaar daarvoor.

De demobilisatie van de FARC, waarvan de volgens guerrillaregels verboden was om bijvoorbeeld aan houtkap en stroperij te doen, bleek een ramp voor de Amazone omdat de regering geen territoriale controle op zich nam.

De rechtbank zei, dat ontbossing 'de uitstoot van kooldioxide in de atmosfeer veroorzaakt, waardoor het broeikaseffect ontstaat', dat het ecosystemen transformeert en fragmenteert, en de watervoorraad verandert.' De eisers voerden aan, dat het falen van de overheid om het milieu te beschermen toekomstige generaties opzadelt met de ergste gevolgen van klimaatverandering. Ze eisten dat het publiek betrokken wordt bij de creatie van een 'intergenerationeel plan' om de ontbossing tegen 2020 volledig te stoppen.

(Bron foto: Dejusticia)
De rechtbank was het eens met de eisers en beval de president, de ministers van Milieu en Landbouw en de lokale overheden om een ​​ 'intergenerationeel pact te creëren voor het leven van de Colombiaanse Amazone. 'De overheid moet ook de deelname van eisers, getroffen gemeenschappen en wetenschappelijke onderzoeksorganisaties opnemen als onderdeel van het proces. Het is duidelijk, ondanks tal van internationale verplichtingen, regelgeving en jurisprudentie ter zake, dat de Colombiaanse staat het probleem van de ontbossing in de Amazone niet efficiënt heeft aangepakt', zei de rechtbank.

De zaak van de jeugdgroep werd gesteund en ingediend door de advocatengroep Dejusticia. 'We zijn enthousiast over het resultaat', zegt Dejusticia-onderzoeker Camila Bustos.

'De uitspraak is prachtig geschreven en het is verfrissend en nieuw voor het belang van de natuur, niet alleen voor mensen, maar ook de intrinsieke waarde ervan. En het erkent de rechten van de toekomstige generaties', aldus Bustos.

Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens heeft in februari het precedent geschapen voor deze zaak met zijn mijlpaal in zijn mening, dat milieubescherming gelijk staat aan mensenrechten. Het advies werd als adviserend beschouwd, omdat het geen uitspraak deed over een juridisch geschil, maar duidelijk de interpretatie door Colombia van het Opperste Gerechtshof, waarin het milieu werd verbonden met mensenrechten, beïnvloedde.

De regering kan niet in beroep tegen de beslissing van het Hooggerechtshof, maar aangezien de zaak werd ingediend als een claim van schending van de grondwettelijke rechten door burgers, zou het door het Constitutionele Hof kunnen worden geselecteerd voor onderzoek, omdat klimaatzaken volgens Dejusticia niet vaak voorkomen. De Colombiaanse regering heeft nu vijf maanden om het plan te maken om de ontbossing tegen 2020 te stoppen.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten