donderdag 22 maart 2018

In opspraak geraakt bedrijf Cambridge Analytica hielp een politieke campagne in Colombia

Een verkiezingskandidaat werd geholpen met 'Reputatiemanagement' door gegevensverzameling



Een bedrijf dat wordt beschuldigd van het illegaal gebruik van gegevens van Facebook in politieke campagnes, hielp een politieke campagne in Colombia 'tijdens een verkiezingsperiode die werd gedomineerd door beschuldigingen van corruptie'

Volgens de website van het in opspraak geraakte bedrijf Cambridge Analytica (CA) - dat ook een vestiging heeft in São Paulo, Brazilië - hielp het een verkiezingskandidaat in Colombia met 'Reputatiemanagement' door middel van gegevensverzameling.

Tijdens een verkiezingsperiode, gedomineerd door beschuldigingen van corruptie, probeerden alle kandidaten zichzelf als eerlijk en betrouwbaar af te schilderen.

De pagina toont een foto van Bogota Mayor Enrique Peñalosa, maar dhet gemeentehuis van Bogota liet de krant El Tiempo weten, dat Peñalosa het bedrijf, dat een groot schandaal in de VS en het Verenigd Koninkrijk heeft veroorzaakte, niet inhuurde. De krant kon geen bewijs vinden van betalingen aan het bedrijf of zijn Colombiaanse tak in de financiële verslagen van de campagne van de burgemeester van 2015.

Het dochterbedrijf van het bedrijf, Farrow Colombia, had een app genaamd pig.gi die gratis mobiele telefoonkosten aanbood in ruil voor reclame en peilingen. Het is onzeker of deze app werd gebruikt voor het illegaal vergaren van Facebook-gegevens zoals het bedrijf naar verluidt in de Verenigde Staten deed.

De nationale autoriteiten van Colombia hebben dit jaar een speciale eenheid opgericht om de inmenging van de kiezers eerder dit jaar in te dammen, nadat de campagneleider van conservatieve politici had toegegeven desinformatie te gebruiken in een campagne tegen het vredesproces in 2016. De conservatieve kandidaat bij de presidentsverkiezingen van 2014 was beschaamd, nadat hij was gefilmd met een veroordeelde politieke hacker die gerubriceerde informatie had gezocht voor verkiezingsdoeleinden. De hacker, die nu in de gevangenis zit, gaf toe te werken voor eerdere politieke campagnes in Colombia en andere delen van Latijns-Amerika.



Cambridge Analytica verzamelde naar verluidt gebruikersinformatie van 50 miljoen Facebook-gebruikers via apps en wordt ervan beschuldigd deze gegevens te gebruiken voor gerichte politieke campagnes.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten