donderdag 22 maart 2018

Regering van Nicaragua veroordeelt uitluiting door Peru van Venezuela van Top of the Americas

Nicaraguaanse president Ortega dringt in brief bij Peru aan op heroverweging van beslissing


De regering van Nicaragua heeft een brief gepubliceerd (zie onderaan) waarin het besluit van Peru wordt veroordeeld om Venezuela uit te sluiten van de VIII Top of the Americas, gepland voor april, in Lima, Peru. 

In de brief, die openbaar werd gemaakt nadat de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken, Cayetana Aljovín, de ontvangst dinsdag 20 maart 2018 bevestigde, dringt de Nicaraguaanse president Daniel Ortega bij Peru aan op heroverweging van de beslissing en bekritiseerde fel de anti-vredes houding.

Verwijzend naar een proclamatie, ondertekend door leden van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (Caricom) in 2014 door alle regionale overheden, laat Ortega . zijn Peruaanse tegenhanger, Pedro Pablo Kuczynski (PPK), weten dat het verbannen van Nicolas Maduro  'in strijd met de doelstellingen en beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties en de proclamatie van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied als een zone van vrede' is.

Leden die de proclamatie hebben ondertekend, proberen 'geschillen op vreedzame wijze op te lossen met als doel de dreiging of het gebruik van geweld voorgoed uit de weg te ruimen en hebben zich ertoe verbonden hun directe of indirecte tussenkomst in de interne aangelegenheden van een andere staat te aanvaarden en de principes van nationale soevereiniteit, gelijke rechten en zelfbeschikking van volkeren in acht nemen', aldus Ortega.

'Handelingen als deze gaan in tegen de juridische en politieke grondslagen van de topconferenties van het Amerikaanse continent, die streven naar gelijkheid en respect tussen de lidstaten, die natuurlijk worden ingekaderd in de pluraliteit van bestaande ideologieën in de regio. Anders handelen zou een slecht precedent dat ertoe zou leiden, dat we de integratieprocessen reguleren onder willekeurig, onverdraagzaam en eenzijdig gedrag', voegde Ortega eraan toe

In februari kondigde Peru de beslissing aan, om de Venezolaanse president Nicolas Maduro niet voor de top uit te nodigen, na een bijeenkomst van de Lima Group, een ad-hoc-alliantie van 14 landen, die in augustus 2017 werd opgericht om Venezuela te 'volgen' totdat het land 'terugkeert naar democratie'.

De Verenigde Staten hebben de stap toegejuicht, terwijl Venezuela en anderen hebben beweerd dat de Groep niet de macht heeft om te beslissen welke lidstaten wel of niet aanwezig kunnen zijn bij de vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS. Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Bolivia, Cuba, Ecuador, Uruguay, Antigua en Barbuda, en Nicaragua hebben solidariteit met Venezuela getoond.

Volgens de Peruaanse regering werd het besluit om de uitnodiging van Venezuela voor de top te annuleren genomen met inachtneming van 'wat is vastgesteld in de verklaring van Quebec, goedgekeurd tijdens de III-top van de Amerikaan in 2001', waarin wordt gesteld dat elke wijziging van de democratische orde de deelname van een lid uitsluit.







(Suriname Mirror/TeleSUR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten