donderdag 20 december 2018

Rechtbank Amsterdam wijst schadevergoeding tegen ex-directielid DSB af voor familie omgekomen piloot

(Bron foto: Local10)
Moison zou in boek grievende uitlatingen over omgekomen piloot Van Ommeren hebben gedaan 


De rechtbank in Amsterdam heeft een vordering voor schadevergoeding tegen Hans Moison, ex-directielid van De Surinaamsche Bank, DSB, afgewezen. Familieleden van de in april 2015 bij een vliegtuigcrash in de Amerikaanse staat Florida omgekomen piloot Perry van Ommeren hadden de zaak aangespannen, omdat Moison voor hun grievende uitlatingen over de overledene zou hebben gedaan in zijn boek. De goede naam en eer van Van Ommeren zouden volgens de nabestaanden zijn aangetast. Dit bericht de Ware Tijd donderdag 20 december 2018.

In zijn boek over De Surinaamsche Bank brengt Moison Van Ommeren in verband met creditcardfraude. Ten tijde van zijn overlijden deed de bank onderzoek naar deze zaak. Van Ommeren had zoals onderzoek had uitgewezen onrechtmatig vier miljoen Amerikaanse dollar met zijn creditcard opgenomen.

De eisers - broer, moeder en zus van Van Ommeren - stellen immateriële schade te hebben geleden door de uitlatingen van het ex-directielid. De rechtbank oordeelt evenwel, dat de uitlatingen niet onrechtmatig zijn jegens de verongelukte piloot indien hij nog in leven was geweest. Volgens de rechtbank zijn de uitlatingen gebaseerd op feiten en niet onnodig grievend. De voorzieningenrechter oordeelt dat voor de uitlating in het boek ten tijde van de publicatie voldoende steun in de feiten bestond.

Uit een BDO-accountantsrapport blijkt, dat Van Ommeren bewust gebruik heeft gemaakt van een technische fout in het computersysteem van DSB. Hierdoor werden bedragen van de creditcardrekening wel bijgeboekt op de betaalrekening, maar niet afgeboekt van de creditcardrekening. Dit bleef lange tijd onopgemerkt, omdat menselijke controle faalde.

Uit het vonnis van de rechters blijkt verder, dat de door Van Ommeren opgenomen bedragen in de loop der tijd in omvang toenamen. Uiteindelijk werd door hem totaal vier miljoen Amerikaanse dollar onttrokken.

Voor de uiting is niet vereist, dat Van Ommeren voor fraude moet zijn veroordeeld door de (straf)rechter. De voorzieningenrechter acht de formulering en inkleding van de uitlating van Moison overigens ook niet onnodig grievend. De naam van Van Ommeren was immers al eerder in Surinaamse media in verband gebracht met de creditcardfraude. Nu de uitlatingen niet onrechtmatig zijn geweest jegens hem, als hij nog in leven zou zijn geweest, is de vordering niet toewijsbaar, vonniste de rechtbank.

De piloot stortte op 12 april 2015 neer met een Piper PA-31-vliegtuigje dat hij bestuurde, nadat hij problemen aan de verkeerstoren had gemeld. Het vliegtuig boorde zich kort vóór de landing op de airport te Fort Lauderdale in de grond en vloog in brand. Bij het ongeluk kwamen ook de echtgenote en twee dochters van de piloot om het leven. Daags na zijn overlijden werd bekend dat De Surinaamsche Bank onderzoek deed naar de creditcardfraude. Vanwege deze zaak zijn door de bank maatregelen getroffen tegen medewerkers die onvoldoende controle zouden hebben uitgeoefend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten