vrijdag 21 december 2018

Inheemse Waorani in Amazonegebied Ecuador verdedigen hun land met technologie


'Vandaag verdedigen we ons land met deze kaart, voorheen met speren, het is nu anders'

(Bron foto: digital-democracy.org)

Hoewel het Amazonegebied vaak wordt aangeprezen vanwege zijn biodiversiteit, zijn er ook honderden inheemse stammen die leven in het regenwoud. Veel van deze stammen staan ​​onder directe dreiging van gedwongen verplaatsing door de winning van natuurlijke hulpbronnen en ontbossing. 

Tot op de dag van vandaag is 70 procent van het Ecuadoraanse Amazonegebied verhuurd aan oliemaatschappijen en zijn er plannen om meer land te veilen.

Een van deze gebieden omvat een grote strook Waorani-territorium, aangeduid als Blok 22 door de Ecuadoraanse overheid. Het grondgebied is de thuisbasis van 18 Waorani-gemeenschappen, honderden medicinale planten, jachtroutes, begraafplaatsen, slagvelden, waterputten en een enorme diversiteit aan flora en fauna.

Vier jaar geleden besloten de Waorani dat ze hun grondgebiedin kaart moesten brengen als middel om niet alleen hun rechtmatige eigendom van het land te bewijzen, maar ook om de rijke biodiversiteit van hun territorium en de wijsheid van Waorani-ouderlingen te documenteren voor toekomstige generaties.

Meer dan vier jaar lang gebruikte de Waorani hi-tech GPS-technologie, cameravallen en drones om 180.000 hectare van hun grondgebied in kaart te brengen. De kaarten bevatten bijna 10.000 GPS-punten.

Oswando Nenquimo, geboren in een van de gemeenschappen in blok 22, heeft zich volledig toegelegd op het project. Hij reist tussen de 52 Waorani-gemeenschappen, onderwijst GPS-technieken en faciliteert het mappingproces. Net als de meerderheid van de bevolking, is Oswando ervan overtuigd dat het verhaal van het Waorani-land door zijn eigen mensen wordt verteld.

Naarmate de dreiging van ontbossing en potentiële verplaatsing voortduurt, zijn Oswando en de Waorani van plan om verder te gaan met in kaart brengen, omdat het een belangrijk instrument is om de winning van natuurlijke hulpbronnen op hun grondgebied te bestrijden.

In november heeft de Ecuadoraanse regering haar huidige plannen om Blok 22 te veilen onderbroken, maar de strijd is nog lang niet ten einde. In 2019 zijn de Waorani van plan om een ​​rechtszaak aan te spannen tegen de Ecuadoraanse regering, waarvan zij hopen dat deze zal helpen de voortdurende bescherming van hun land te garanderen.


(SurinameMirror-Reports/Al Jazeera/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten