donderdag 20 december 2018

Onduidelijkheid in Colombia over aantal FARC-dissidenten dat vredesproces heeft verlaten

Twee Colombiaanse inlichtingenrapporten hanteren verschillende cijfers



Colombiaanse inlichtingenrapporten, drie maanden na elkaar gepubliceerd, vertonen tegenstrijdigheden over het aantal dissidente ex-FARC-guerrilla's en hun tempo van expansie, hoewel beiden het erover eens zijn, dat deze splintergroepen groeien. 

Volgens een inlichtingenrapport, ingezien door de krant El Tiempo deze week, kunnen 1.749 ex-guerrillastrijders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - FARC) nu als dissident worden geteld en het vredesproces verlaten.

Het rapport, dat door het ministerie van Defensie aan het Congres is gepresenteerd, laat zien dat het aantal voormalige strijders dat het vredesproces verlaat, toeneemt.

Maar, een ander inlichtingenrapport uit oktober is echter in tegenspraak met dat rapport, waarin staat dat het aantal dissidenten van de FARC nu al tussen de 2.500 en 3.000 is, verdeeld over 10 departementen zijn.



Ter vergelijking: het rapport van december telt minder dissidenten, maar stelt dat ze verspreid zijn over 19 departementen.

De regering van Colombia lijkt niet te weten hoeveel ex-militanten het vredesproces hebben verlaten en waar ze zich bevinden, gezien de flagrante tegenstrijdigheden in deze twee rapporten. Beide inlichtingenrapporten weerspiegelen echter toenemende bezorgdheid over de groei van het aantal FARC-dissidenten.

Van de meer dan 10.000 FARC-guerrilla's die demobiliseerden, vormen duizenden nu opnieuw een bedreiging voor de nationale veiligheid. Bovendien tellen volgens hetzelfde El Tiempo-rapport criminele groepen, die door de Colombiaanse staat worden erkend, nu meer dan 7.200 mensen in totaal, waarvan het Nationale Bevrijdingsleger (Ejército de Liberación Nacional - ELN) de grootste is met 2.206 mannen.

(SurinameMirror-Reports/InSight Crime/El Tiempo/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten