donderdag 20 december 2018

Mexicaanse autoriteiten onderzoeken dood twee Hondurese tieners in grensstad Tijuana

(Bron foto: Twitter)
Beide jongeren maakten deel uit van migratiekaravaan op weg naar grens tussen VS en Mexico

De twee vertonen tekenen van steekwonden en wurging


Mexicaanse autoriteiten onderzoeken de dood van twee Hondurese tieners afgelopen weekend in de grensstad Tijuana, nadat zij zich in oktober bij een migratiekaravaan hadden gevoegd, op weg naar de grens tussen de VS en Mexico, zeiden functionarissen woensdag 19 december 2018. 

De twee jongeren, vermoedelijk ongeveer 16 of 17 jaar oud, vertoonden tekenen van steekwonden en wurging.


De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador vertelde woensdag tegen journalisten, dat zijn regering 'een eerlijke behandeling' voor migranten wil en dat zijn minister van Binnenlandse Zaken later op de dag zou uitwerken hoe de veiligheid aan de grens met de Verenigde Staten zal worden versterkt. 'We moeten een immigratiebeleid voeren dat is geworteld in de verdediging en bescherming van de mensenrechten', zei Lopez Obrador op zijn ochtend persconferentie en benadrukte het recht om asiel aan te vragen.

De Hondurese ambassadeur in Mexico, Alden Rivera, zei eerder dat de twee dode migranten de gewelddadige stad San Pedro Sula verlieten op 13 oktober. Er kon niet onmiddellijk worden vastgesteld of de slachtoffers van plan waren om asiel aan te vragen.

Meer dan 2.000, voornamelijk Hondurese, immigranten die met de karavaan reisden, verbleven in een opvangcentrum in Tijuana, zei Lopez Obrador woensdag.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft erop aangedrongen dat ze de Verenigde Staten niet binnen mogen, maar een paar asielzoekers zijn de grens al overgestoken.

De moorden zullen waarschijnlijk de kritiek voeden op een beleidsvoorstel dat Mexico en de Verenigde Staten eerder dit jaar bespraken om Midden-Amerikaanse migranten in Mexico te laten wachten, terwijl hun asielaanvragen worden verwerkt. Het voorstel zal waarschijnlijk worden geconfronteerd met juridische uitdagingen in de Verenigde Staten. Mexicaanse functionarissen hebben niet bevestigd of het plan momenteel wordt besproken.

Drie mensen zijn aangehouden voor moord op de twee jonge Hondurese migranten in Tijuana, zeiden de autoriteiten woensdag.


(SurinameMirror-Reports/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten