dinsdag 20 november 2018

VS overweegt Venezuela toe te voegen aan lijst met landen die staatssteun verlenen aan terroristen

Een tijdsbestek voor beslissing om Venezuela toe te voegen aan lijst nog niet vastgesteld


De vier landen die momenteel op de lijst staan ​​zijn Noord-Korea, Iran, Soedan en Syrië


De Verenigde Staten overweegt om Venezuela toe te voegen aan de lijst met landen die staatssteun verlenen aan terroristen, maar er is nog geen definitieve beslissing genomen, zo zei maandag 19 november 2018 een persoon die bekend is met deze materie. Door Venezuela aan de lijst toe te voegen kan de Amerikaanse economische hulp worden beperkt en financiële beperkingen worden opgelegd aan een land, dat al lijdt onder hyperinflatie, massale migratie en tekorten aan voedsel en medicijnen. 

De discussies over dit onderwerp zijn de afgelopen dagen verder gevoerd, met een sterke lobby van de Republikeinse senator Marco Rubio, die er al heel lang op aandrong om harder op te treden tegen de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, zei de bron.

Een tijdsbestek voor een beslissing om Venezuela toe te voegen aan de terrorismelijst is nog niet vastgesteld, zei de bron. Een functionaris uit de VS, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei dat het een uitdaging zou zijn voor de Trump-regering om concreet bewijs te leveren dat de regering van Maduro aan terrorisme linkt, als het besluit Venezuela op de lijst te zetten.

De vier landen die momenteel op de lijst staan ​​- Noord-Korea, Iran, Soedan en Syrië - bleken 'herhaaldelijk steun te hebben verleend voor internationaal terrorisme'. Rubio en twee andere Republikeinse senatoren stuurden in september een brief naar minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en srongen er bij hem op aan Venezuela een staatssponsor van terrorisme te noemen en het te beschuldigen van banden met de Hezbollah-militante groep in Libanon en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, de FARC, maar ze leverden geen bewijs.

De regering-Trump heeft sinds 2017 verschillende strafmaatregelen aan Maduro's door de socialisten geleide regering opgelegd en beschuldigt het ervan de democratie te ondermijnen. Op 1 november ondertekende president Donald Trump een uitvoerend bevel gericht op het verstoren van de gouduitvoer van Venezuela.

Het Informatiebureau van Venezuela reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Maduro, die ontkent beperkende politieke vrijheden op te leggen, zegt steeds dat hij het slachtoffer is van een 'economische oorlog' geleid door de Verenigde Staten.

De Washington Post, die voor het eerst meldde dat de Trump-regering de aanwijzing overweegt, zei dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de afgelopen dagen feedback had gevraagd over de voorgestelde verhuizing van verschillende agentschappen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei, dat het 'consequent en doorlopend de beschikbare informatie en inlichtingen, uit vele bronnen, beoordeelt op mogelijke betrokkenheid van de staat bij terrorisme, het evalueren van alle geloofwaardige, geverifieerde en bevestigde informatie in zijn geheel.' Het Witte Huis weigerde commentaar geven.

Een hoge Amerikaanse functionaris vertelde Reuters eerder deze maand, dat de Trump-regering 'naar alle mogelijke wegen keek' om Maduro's regering onder druk te zetten. 'Wij geloven dat zijn presidentschap onwettig is', zei de ambtenaar, en herhaalde dat Washington de uitslag van de verkiezingen van Venezuela eerder dit jaar verwerpt.

Maduro won in mei een nieuwe termijn van zes jaar, maar zijn belangrijkste rivalen verloochenden de verkiezingen en beweerden dat er massale onregelmatigheden waren. 'Het regime begrijpt echt dat de wereld kleiner wordt voor hen. En dat is het soort druk dat nodig is om de geest echt te veranderen in het regime. De sancties hebben effect', zei de functionaris.

(Suriname Mirror/El Nuevo Herald/Reuters/El-Nacional)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten