dinsdag 20 november 2018

Vakcentrale C-47 waakzaam als het gaat om gang van zaken binnen (staats-)bedrijven

'Wij merken dat de overheid steeds meer invloed uitoefent in staatsbedrijven, zorgwekkend'

'Steeds meer loyalisten worden geaccommodeerd in deze bedrijven'


De vakcentrale C-47 slaat de situatie bij verschillende bedrijven nauwlettend gade. In geschillen die gerezen zijn krijgen de aangesloten vakbonden de gelegenheid om samen met de directie een oplossing te bereiken. 'Maar, wij blijven alert, want wij merken dat de overheid steeds meer invloed uitoefent in staatsbedrijven. Steeds meer loyalisten worden geaccommodeerd in deze bedrijven', zegt Robby Berenstein, voorzitter van C-47, vandaag, dinsdag 20 november 2018, op Starnieuws.

Berenstein merkt op, dat delen van staatsbedrijven worden overgeheveld naar politieke vrienden. Hij noemt onder andere de Stichting Machinale Landbouw als voorbeeld waar partijbonzen, zonder enige vorm van transparantie, het beheer over het staatsbedrijf hebben gekregen. Assembleeleden hebben sinds de vorige maand opheldering over deze kwestie gevraagd, maar tot nu toe is de vergadering niet gehouden.

Bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, wordt aan het bestuur van de vakbond de ruimte gelaten om tot een vergelijk te komen met de directie over de geschilpunten.

De kwestie van Rosebel Gold Mines is bij de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname. De ontwikkelingen worden afgewacht.

 C-47 is vrijdag in een spoed ledenraad bijeengekomen. De besturen van de aangesloten vakbonden hebben zich gebogen over de situatie bij verschillende bedrijven. 'Wij volgen de ontwikkelingen op de voet. De politieke bemoeienis van de overheid in de staatsbedrijven is zorgwekkend', aldus Berenstein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten