dinsdag 20 november 2018

Braziliaans mijnbouwbedrijf Vale moet van rechter twee inheemse stammen in Pará schadevergoeding betalen

(Bron foto: Salviano Machado)
Vale heeft met haar Onça Puma-project schade toegebracht aan gezondheid inheemsen en milieu


Een Braziliaanse rechtbank heeft het multinationale metaal- en mijnbouwbedrijf Vale opdracht gegeven om twee inheemse stammen, die in de noordelijke staat Pará wonen, schadevergoeding te betalen voor het schaden van de gezondheid van de lokale bevolking en het milieu. De rechtbank heeft de onderneming ook gelast haar nikkelextraherende activiteiten in de regio op te schorten, meldt Reuters dinsdag 20 november 2018.

Het bedrijf moet aan bepaalde milieueisen voldoen en plannen indienen om inheemse volken te  compenseren voordat het zijn ijzer- of nikkelmijnbouwactiviteiten hervat op zijn Onça Puma-project, aldus het kantoor van de procureur-generaal van Brazilië.

Ondertussen is Vale van plan in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.


Het bedrijf is verplicht een schadevergoeding te betalen van meer dan R $ 100 miljoen ($ 26,6 miljoen). De beslissing omvat de betaling van een minimumloon aan elke inheemse persoon die getroffen is door de activiteiten van het bedrijf.

De Onça Puma-mijn draagt ongeveer 10% bij aan de totale nikkelproductie van Vale. De productie van de operatie bedroeg 6.100 ton nikkel in het derde kwartaal van dit jaar, meldt Forum Magazine.

In een verklaring zei Vale: 'De beslissing ... brengt niets nieuws in een zaak die nog steeds aan de gang is.' Het bedrijf verklaarde ook, dat het studies had uitgevoerd waaruit blijkt, dat zijn activiteiten in de regio geen significante bedreiging vormden voor het milieu of inheemse volkeren.

In juni van dit jaar bereikten Vale en haar partner BHP een overeenkomst met de Braziliaanse autoriteiten om de R $ 20bn ($ 5,28 miljard) civielrechtelijke rechtszaak met betrekking tot de Samarco-ijzerertsmijnramp in de staat Minas Gerais in 2015 te schikken.

(Suriname Mirror/mining-technology.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten