dinsdag 20 november 2018

Staking personeel de Ware Tijd hangt in de lucht

Directie krant weigert in cao opgenomen gratificatie aan personeel uit te betalen


De bond van personeel in dienst van de Ware Tijd (dWT) roert zich weer. De directeur van het bedrijf heeft in een brief aan de bond laten weten, dat er dit jaar geen gratificatie wordt uitbetaald aan het personeel. De situatie zou het niet toelaten om dit jaar bonussen uit te keren, laat de directeur de personeelsbond weten. 

Bondsvoorzitter Robby Naarendorp zegt vandaag, dinsdag 20 november 2018, op Starnieuws dat in de collectieve arbeidsovereenkomst al drie jaar is opgenomen, dat de gratificatie deze maand wordt uitbetaald aan het personeel. Hij vertelt dat de bond na ontvangst van de brief, direct om een gesprek heeft gevraagd met de directeur, aangezien de eigenaar van het bedrijf in het buitenland woont. Tijdens het gesprek is beargumenteerd aangegeven, waarom de gratificatie moet worden uitbetaald.

Naarendorp zegt, dat hij de directeur op het hart heeft gedrukt om wederom in contact te treden met de eigenaar om zaken te verduidelijken en om zijn besluit in heroverweging te nemen. 'De eigenaar heeft niet gereageerd op de mail van de directeur. Dat is een negering.'

De bond heeft daarop een ultimatum gesteld, dat zondagnacht om middernacht is verstreken.

Naarendorp heeft vanmiddag een vergadering met de leden. Hij zal hen de ontwikkelingen voorhouden, waarna een besluit zal worden genomen hoe verder te gaan. Het personeel is in elk geval niet te spreken over de houding van de directie. De bond zal hoogstwaarschijnlijk in actie gaan.

Twee jaar geleden heeft dWT vier van haar journalisten ontslagen. Het contract van de journalisten is niet verlengd door zoals de directie dat noemde, herstructurering. Het jaar daarvoor in 2015 heeft het personeel acties gevoerd, omdat een nieuwe cao uitbleef. De directie was niet te vinden voor de voorstellen van de bond. Het personeel van de krant is toen de straat opgegaan, wat ongekend was in de geschiedenis van dWT. De krant is vier dagen niet uitgekomen in mei 2015. Partijen zijn uiteindelijk beland bij de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten