dinsdag 20 november 2018

Doorgaanshuis inheemsen te Groningen, Saramacca, gedegradeerd tot ordinaire bar

Bewoners willen dat president Bouterse ingrijpt

'Wat de districtscommissaris hier heeft toegestaan, is geheel af te keuren'


Het Dagblad Suriname bericht dinsdag 20 november 2018, dat in juni aan het licht kwam, dat het inheems doorgaanshuis aan de Misgunstweg in Groningen (Saramacca) geruïneerd werd voor een mogelijke overdracht aan derden. Vijf maanden later blijkt dat het vermoeden van de plaatselijke bewoners terecht was: het doorgaanshuis functioneert tegenwoordig als een bar/restaurant. 

Het is de districtscommissaris van Saramacca, Laksminarain Doebay, die dit mogelijk heeft gemaakt. 'Er heeft geen openbare aanbesteding plaatsgevonden. Als je een gebouw van de overheid wilt verhuren, dien je een openbare aanbesteding te houden. Wat de districtscommissaris hier heeft toegestaan, is geheel af te keuren. In een buurt waar kantoren zijn, kan je toch geen bar/restaurant openen?', vraagt een bron.

De opening vindt overigens op 25 november 2018 plaats.

Doordat het de zoveelste keer is dat de districtscommissaris in opspraak komt, willen de buurtbewoners dat de president ingrijpt. Het voormalig doorgaanshuis, dat uit de jaren ’60 dateert, werd aangeduid als een monumentaal gebouw. Het had jarenlang gefungeerd als een onderdak voor de inheemsen van Boskamp, Donderskamp en Kalebaskreek die via de Scheepvaart Maatschappij Suriname (S.M.S) naar Groningen kwamen om hun zaken in orde te maken bij onder ander het districtscommissariaat en ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Sinds de komst van de staatsbussen te Boskamp is de verbinding versoepeld, waardoor het doorgaanshuis niet meer werd benut door inheemsen. Voor de plaatselijke gemeenschap is dit geen reden om derden ervan te laten profiteren. 'We willen daarom dat de president ingrijpt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten