dinsdag 20 november 2018

Assembleelid Ramsahai (NDP): 'Het ziet er niet goed uit voor de vissers die zware schade hebben opgelopen',

'Getroffen vissers zijn nu brodeloos, een boot met equipement kost rond de 6.000-10.000 Amerikaanse dollar'


Assembleelid Rajiv Ramsahai (NDP), die ook enkele vissersboten exploiteert, zegt dat hij gisteren geluk heeft gehad, toen een olietanker, Tradewind Legend, zo'n elf vissersboten ramde te Nieuw-Amsterdam na op drift te zijn geraakt. Zijn vaartuigen hebben lichte schade opgelopen. 

Anders is het voor vissers die alles hebben verloren, boot, motor en vistuig, alles waarmee ze hun brood verdienden. Het gaat overwegend om binnenvaartboten die op de Suriname- en Commewijnerivier opereren.

'Het ziet er niet goed uit voor de vissers die zware schade hebben opgelopen', zegt Ramsahai vandaag, dinsdag 20 november 2018, op Starnieuws. Van sommige boten is niets teruggevonden.

En zo aan het eind van het jaar is de klap dubbel zo zwaar, weet Ramsahai. Het visseizoen is net begonnen en de vissers begonnen net wat garnalen en vis binnen te halen. 'Nu gebeurt dit.'

Hij merkt op dat je niet een, twee, drie een nieuwe boot maakt. Eerst moet je het kapitaal daarvoor hebben, en dan moet het hout ook goed worden gedroogd. Dat alles kost tijd. En precies dat ontberen de vissers: geld en tijd. De getroffen vissers zijn nu brodeloos, zegt Ramsahai. Een boot met equipement kost al gauw tussen de 6.000 en 10.000 Amerikaanse dollar.

De politie is geweest naar de plaats van de aanvaring en heeft gesteld dat de Maritieme Autoriteit Suriname, MAS, de schade moet opmaken. Op zijn beurt heeft de MAS gezegd dat een onafhankelijke partij dat moet doen, omdat een loods van de MAS op de olietanker was. Schepen worden door loodsen gevoerd door de vaargeul van de Surinamerivier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten