vrijdag 9 november 2018

VN: 3 Miljoen Venezolanen zijn hun land al ontvlucht

VN verhoogt de steun aan landen die vluchtelingen uit Venezuela opvangen



Het aantal vluchtelingen en migranten dat uit Venezuela is vertrokken heeft nu drie miljoen bereikt, zo maakten donderdag 8 november 2018 de twee belangrijkste VN-agentschappen die voor hen opkomen bekend, daarmee de noodzaak aantonend om de steun te verhogen voor de landen die grote aantallen ontheemde Venezolanen opvangen, zo bericht de Verenigde Naties.

Volgens het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA, Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) worden de meeste van de 3 miljoen momenteel opgevangen door landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, goed voor ongeveer 2.4 miljoen vluchtelingen en migranten uit Venezuela.

Colombia heeft het hoogste aantal met meer dan een miljoen, gevolgd door Peru met een half miljoen, Ecuador met ongeveer 220.000, en Argentinië met 130.000. Naast de Zuid-Amerikaanse landen, krijgen landen in Midden-Amerika en het Caribisch gebied ook te maken met een  toenemende stroom van vluchtelingen en migranten uit Venezuela. Panama, bijvoorbeeld, heeft 94.000 Venezolanen opgenomen.

Eduardo Stein, die de gezamenlijke inspanningen namens de VN-organisatie voor Vluchtelingen, UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), en de Internationale Organisatie voor Migratie, IOM (International Organization for Migration), voor Venezolaanse vluchtelingen en migranten leidt, merkte echter op dat 'hun opvangcapaciteit ernstig wordt belemmerd' en is 'een krachtigere en onmiddellijke reactie van de internationale gemeenschap vereisen als deze vrijgevigheid en solidariteit worden voortgezet'.

UNHCR speciaal gezant Angelina Jolie merkte op tijdens een recent bezoek aan Peru, dat elke Venezolaan die ze had ontmoet de situatie in hun land als 'wanhopig' beschreef, eraan toevoegend dat ze 'verhalen hoorde over mensen die dood gingen vanwege een gebrek aan medische zorg en medicijnen ... en tragische verhalen over geweld en vervolging'.

Met deze stijgende aantallen gezinnen die Venezuela ontvluchten, zijn hun basisbehoeften toegenomen, samen met de gemeenschappen die hen opvangen. Regeringen in de regio leiden de humanitaire respons en werken aan de coördinatie van de inspanningen op basis van de Quito-Verklaring, die in september is aangenomen en die een belangrijke stap is geweest in de richting van een regionale aanpak om het antwoord op te schalen en het beleid te harmoniseren.

Om een en ander te ondersteunen, hebben de VN en haar partners 220 miljoen dollar gevraagd om tegemoet te komen aan de behoeften van 406.000 mensen in Colombia, Ecuador, Peru en Brazilië. Het VN Central Emergency Response Fund (CERF) heeft eerder dit jaar 17,2 miljoen toegewezen. Bovendien loopt er momenteel een humanitair regionaal responsplan dat in december van start gaat, met een focus op vier gebieden: directe noodhulp, bescherming, sociaal-economische en culturele integratie en capaciteitsopbouw voor regeringen van ontvangende landen.

De regeringen van de regio zullen elkaar op 22 en 23 november opnieuw ontmoeten in Quito om het regionale proces verder voort te zetten.



(Suriname Mirror/UN/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten