vrijdag 9 november 2018

'Patatoorlog' tussen Colombia en Nederland


EU naar WTO vanwege fritesheffing van Colombia 

Colombia: Nederland exporteert aardappelproducten tegen dumpprijzen


Nederland, België en Duitsland zijn boos, omdat bedrijven uit deze landen vanaf 1 november een heffing moeten betalen als ze diepvriespatat invoeren in Colombia. De EU-lidstaten bepleitten hun zaak vandaag, vrijdag 9 november 2018, in Brussel. 

Het Zuid-Amerikaanse land stelt, dat onder meer Nederland aardappelproducten tegen dumpprijzen exporteert. Daardoor krijgen de eigen boeren geen kans meer om lokaal geteelde aardappels tegen een redelijke prijs te slijten aan de verwerkende industrie in eigen land. Dus is nu een heffing op buitenlandse patat aangekondigd, hoe hoog is nog onduidelijk. Critici spreken van protectionisme en een handelsoorlog over diepvriespatat.


Colombia staat niet alleen: Brazilië nam eerder vergelijkbare maatregelen en de vrees is dat Argentinië, een grote afzetmarkt, zal volgen. 'Er is nu een signaal nodig, anders valt door een domino-effect de deur naar Zuid-Amerika in het slot', vinden de Nederlandse aardappelverwerkers.

Nederland, Duitsland en België gingen zich er vandaag in Brussel op een bijeenkomst van ministers van Handel hard voor maken dat de Europese Commissie een handelszaak start tegen Colombia. 'De landen zitten samen in de wedstrijd', vertelt een diplomatieke bron. 'Al is niet helemaal duidelijk of de Europese Commissie dan een sterke zaak zal hebben bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die hierin arbitreert.' De vraag is ook of zo‘n procedure Nederland het sop in de kool waard is, aangezien de afzet van bevroren friet naar Colombia volgens een ingewijde ‘eerder 10 miljoen dan 100 miljoen euro‘ is. Officiële cijfers zijn nooit gepubliceerd.

Toch hoopt de Vereniging voor de Aardappel Verwerkende Industrie (VAVI) dat de Europese Commissie de zaak aanspant, zegt secretaris Hylke Brunt. 'Er is nooit bewijs geleverd dat wij producten tegen dumpprijzen importeren, dat klopt ook niet.' Volgens Brunt is het besluit van Colombia ‘een schending van onze handelsrechten‘ en moet er nu actie worden ondernomen om te voorkomen dat veel grotere landen in Zuid-Amerika importheffingen vanwege vermeende dumping gaan opleggen.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) heeft dit jaar al twee keer een brief gestuurd aan Colombia, waarin zij om opheldering vroeg over de toen al dreigende extra importheffing. Eind november reist een handelsdelegatie onder leiding van premier Mark Rutte af naar het Zuid-Amerikaanse land. Ook hij kan deze kwestie dan aankaarten bij de regering van Colombia.

Volgens secretaris Romain Cools van Belgapom, de Belgische organisatie van aardappelverwerkers, gaat de heffing met terugwerkende kracht in op 1 november. 'Die geldt dus ook voor schepen die al onderweg zijn.'
Ook Cools is boos over de maatregel van Colombia. 'De regering van Colombia bezocht vorige week Brussel met als boodschap dat ze meer handel willen. En dan nu dit besluit tot importheffingen. Ik vind het ontgoochelend.'

Ook Cools vreest een domino-effect. 'In Peru gaan al stemmen op om ook zo’n importheffing in te stellen. Terwijl Peru maar 0,5% van de binnenlandse consumptie van aardappelproducten invult met import. 'Je ziet zelfs al, dat twee grote Britse aardappelproducenten een onderzoek zijn gestart naar een antidumpingheffing tegen Europese verwerkers, zodra Groot-Brittannië uit de EU stapt. Het is te absurd voor woorden.'

Cools vindt dat Colombia, Brazilië en Zuid-Afrika geen poot hebben om op te staan. 'De Europese aardappelsector exporteert een ander soort product naar die landen dan de ‘upperclass’ producten die binnen de EU worden afgezet. Daar zit een andere marge op, net zoals er ook een andere marge zit op een Ferrari dan op een Skoda. De aardappelprijzen zijn erg laag in die Zuid-Amerikaanse landen door overproductie. Daarom zoekt men een zondebok. Het wordt hoog tijd dat de Europese Commissie actie onderneemt bij de WTO om dit soort zaken stop te zetten. De Commissie moet niet alleen blaffen, maar dit keer ook bijten.'

(Suriname Mirror/De Gelderlander/Boerderij.nl/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten