vrijdag 9 november 2018

Onbekende organisatie hoopt met Kort Geding landelijke Sinterklaasintocht Zaanstad te voorkomen...

(Bron foto: rodi.nl)
Majority Perspective beweert dat het Sinterklaaskinderfeest racistisch is...

'De stichting is opgericht door twee actievoerders die ook achter actiegroep De Grauwe Eeuw zitten'


De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaandijk, gemeente Zaanstad, gaat volgende week zaterdag niet door, als het tenminste aan de nog onbekende organisatie Majority Perspective ligt. De groepering heeft een Kort Geding aangespannen tegen de organisatie van het evenement. De zaak dient dinsdag voor de rechtbank in Haarlem, zo berichten diverse media vandaag, vrijdag 9 november 2018. De organisatie is de zoveelste binnen randstedelijk (extreem) links activistisch Nederland, dat zich volhardend met tot cliché's kort-door-de-bocht verworden argumenten verzet tegen Zwarte Piet.

Majority Perspective beweert dan ook weer, dat het kinderfeest racistisch is en eist dat het om die reden wordt geannuleerd.

‘Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN kinderrechten verdragen en anti-racisme verdragen, dit deden ze in georganiseerd verband’, aldus Majority Perspective

Alle partijen die bijdragen aan de organisatie van de landelijke intocht, bij de Zaanse Schans, zijn gedaagd. Dat zijn onder andere de Staat der Nederlanden, burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad, omroep NTR en het Commissariaat van de Media.


Eerder was al bekend, dat de extreemlinkse beweging De Grauwe Eeuw aangifte had gedaan tegen Hamming.

Stichting Majority Perspective is gevestigd in Utrecht, in een pand waar momenteel krakers zouden wonen.

'Majority Perspective of MP is een reeds jaren bestaan samenwerkingsverband van mensen die zich inzetten tegen systematische onderdrukkingen', aldus de organisatie op haar Facebookpagina.

Majority Perspective dook niet eerder op in het Piet-debat. De stichting is opgericht door twee actievoerders die ook achter actiegroep De Grauwe Eeuw zitten, aldus het AD vandaag. Die actievoerders laten al enkele jaren van zich horen in het debat. 

Het persbureau ANP bericht onder andere, dat achter de stichting een onbekend en niet bij naam genoemd aantal partijen zit die tegen Zwarte Piet zijn. Volgens de zegsman gaat het niet om de 'gebruikelijke' anti-Zwarte Piet-activisten, zoals de aanhangers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

Michael van Zeijl, een van de mensen achter De Grauwe Eeuw, werd eerder dit jaar nog veroordeeld tot een boete van 300 euro omdat hij in de aanloop naar de landelijke intocht in Dokkum in 2017 een oproep deed ‘Sinterklaas dood te schieten’. Hij zag dat zelf als een grap. 

De Grauwe Eeuw kondigde ook voor dit jaar acties aan. De actiegroep overlegde daar al over met burgemeester Hamming van Zaanstad. Van Zeijl postte onlangs een foto op social media waarop hij een petje droeg met de tekst ‘Sinterklaas Sniper’.

Een mede-activist van Van Zeijl, Rogier Meijerink, kwam in het nieuws in aanloop naar de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam. Hij wilde daar een lawaaidemonstratie houden om te protesteren tegen het ‘herdenken van koloniale oorlogsmisdadigers’. Op 4 mei worden ook de Nederlandse militairen herdacht die sneuvelden in het toenmalige Nederlands-Indië.

Van Zeijl bevestigt overigens op Facebook, dat hij bestuurslid is van Majority Perspective, maar zegt dat hij die functie alleen maar heeft om anderen uit de wind te houden. 'Degenen in het bestuur komen namelijk in de statuten te staan en wij zijn die witte woede al gewend', schrijft hij. Ook mede-activisten Rogier Meijerink en Christa Soeters (beide van #Geen4meivoormij) zitten in het bestuur. 'Dat de bekende personen bestuursleden zijn heeft niets te maken met wie erachter zit maar ALLES met de veiligheid van andere leden van onze stichting', aldus Van Zeijl.


(Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten