vrijdag 9 november 2018

Dorpshoofden die uit VIDS zijn gestapt sluiten zich aan bij de OIS

'We moeten een grote paraplu- organisatie worden van inheemsen'


De dorpshoofden die in september het lidmaatschap van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) hebben opgezegd, hebben zich aangesloten bij de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS). Dat maakte Lesley Artist, kapitein van Redi Doti, gisteren bekend tijdens een persconferentie in de Palmentuin, Paramaribo, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 9 november 2018.

Onder meer OIS-voorzitter Sirito-Yana Aloema en Granman Ashongo Alalaparoe van de Trio's waren daarbij aanwezig. 'We hebben besloten om geen aparte organisatie op te richten wegens de kritiek vanuit de samenleving, dat wij zouden zorgen voor verdere versplintering van de inheemsen. Dat hebben we echt in overweging genomen', zegt Artist.

De OIS is volgens Artist in zekere mate zowel nationaal als internationaal erkend. Volgens hem kunnen de uitgetreden dorpshoofden zich over het algemeen vinden in de doelstellingen van de OIS.

'We gaan niet alleen voor de erkenning van onze grondenrechten, maar streven ook naar cultuurbehoud. Ook willen we projecten doen die zullen zorgen voor onder meer de verbetering van het onderwijs en het opkrikken van recreatie in de dorpen.'

Naar zijn zeggen hebben niet alleen dorpshoofden, maar ook de overige bestuursleden zich bij de OIS aangesloten. Het is de bedoeling dat andere organisatie zoals jongeren-, vrouwen- en sportorganisaties uit de districten en de hoofdstad zich bundelen in de OIS. 'We moeten een grote parapluorganisatie worden van inheemsen', stelt Artist.

Hij geeft aan dat Sirito-Yana Aloema voorzitter blijft van de OIS, maar mogelijk zullen andere posten bekleed worden door vertegenwoordigers van de groep die uit de VIDS is gestapt. 'We moeten hierover nog verder praten en zullen zeker eruit komen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten