maandag 26 november 2018

Anti-koloniaal NDP-Assembleelid Hooghart verwerpt Nederlandse taal

‘Het is een koloniale taal die ons is opgedrongen’ 

Hooghart profileert zichzelf weer tot in het belachelijke als de man die werkelijk bij ieder issue het koloniale verleden erbij sleept


Als het aan NDP-parlementariër Ronald Hooghart ligt, moet heroverwogen worden of het Nederlands wel of niet als officiële taal van Suriname moet worden aangeduid.

'Ik weet niet wat wij bedoelen met inburgering. In welke taal ga je de mensen inburgeren? We hebben hier een volkstaal die dagelijks overal wordt gebruikt. Daarnaast hebben wij een koloniale taal, die ons is opgedrongen. Als wij over die taal praten, kunnen wij niet praten over nationalisme. Daarom zing ik nooit mee bij het eerste couplet van het Surinaams volkslied. Waar is Nederlands onze taal? We kunnen het niet eens goed spreken. We proberen. Laten wij het dus laten. Wij gedogen het, dus laten wij niet met nieuwe dingen komen om ons dood te pesten', stelde Hooghart vrijdag tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee, aldus het Dagblad Suriname.

Hij heeft zichzelf daarbij weer tot in het belachelijke geprofileerd als de man die werkelijk bij ieder issue het koloniale verleden erbij sleept. Het lijkt welhaast een trauma voor de anti-politicus te zijn.

De parlementariër reageerde op opmerkingen van collega-parlementariërs over de inburgeringsplicht bij genaturaliseerden.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons wees Hooghart erop, dat het Nederlands wel de officiële taal van het land is. Hoe problematisch het verleden ook is geweest, kan dat volgens haar niet veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten