zondag 25 november 2018

Belfort (ABOP): 'Ashanti-koning zal koers niet omlaag brengen'

'Ashanti-koning Otumfuo Osei Tutu-II gaat ook geen bruggen voor ons land bouwen'


ABOP-parlementariër Edward Belfort zegt zondag 25 november 2018 in het Dagblad Suriname, dat de Ashanti’s verantwoordelijk zijn geweest voor de slavenhandel met de Europeanen, in het bijzonder de Nederlandse West Indische Compagnie. 

'We zouden de Ashanti-koning verantwoordelijk moeten houden voor de daden van zijn voorouders', vindt Belfort. 'Eeuwen terug heeft deze stam de omstandigheden voor de slavernij gecreëerd en nu komt hij hier, waar mensen zijn gemarteld, verkracht en gedood.' Velen hebben het transport naar Suriname niet overleefd, het is een schande, zegt Belfort.

De politicus vraagt zich bovendien af welke meerwaarde de komst van Ashanti-koning Otumfuo Osei Tutu-II heeft voor Suriname. 'Gaat hij de koers omlaag brengen, gaat hij bruggen voor ons land bouwen?', wil Belfort weten.

Belfort ziet het niet gebeuren, dat deze koning vooruitgang voor Suriname zal brengen. 'Nooit. In het parlement ga ik zeker vragen naar de meerwaarde van dit bezoek en naar de kosten voor de delegatie die is meegereisd. Van alle bevolkingsgroepen die naar Suriname zijn vervoerd, zijn de blakamans  op de meest vreselijke wijze getransporteerd en onze eigen broeders hebben ons daar in Afrika verkocht. In de jaren '70 van de 18e eeuw (1772) benaderde de West Indische Compagnie de Ashanti voor  handel, waaronder slavenhandel.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten