maandag 26 november 2018

Felgekleurde gifkikkers belichten Colombia's strijd tegen dierenhandel

'Rechtssysteem niet zo geïnteresseerd in het onder druk zetten van dierensmokkelaars als van drugshandelaren'


Een paar weken geleden heeft de politie op de El Dorado International Airport in Bogóta de poging van smokkelaars om meer dan 200 gifkikkers naar Duitsland te vervoeren, verijdeld. Volgens het AP-bericht van 7 november 2018 werden de kikkers ontdekt in filmkokeetjes die verborgen waren op de bodem van een met kleren gevulde tas. 

Autoriteiten hebben verschillende soorten van de amfibieën geïdentificeerd als inheems in de Pacifische regio van Colombia en hebben een zwarte marktwaarde van maximaal $ 2.000 per kikker.

De smokkel is al lang een doorn in het oog voor Colombia's. Nadat de grootste dierenhandelbende in het land in 2016 werd ontdekt, schatten rapporten dat de dierensmokkelindustrie in Colombia op $ 17 miljoen. Naast giftkikkers zijn andere vaak verhandelde soorten papegaaien, parkieten, schildpadden, ara's, flamingo's, toekans, herten, meeuwen, ooievaars, chigüiros, kanaries en kleine primaten.

Bijna twee en een half jaar na de grote vangst in 2016 sprak The Bogotá Post met het hoofd van de afdeling Biologie van de Cali Zoology Foundation, Carlos Andres Galvis Rizo, voor een statusupdate over de illegale industrie.

'Het probleem is er nog steeds', zei Galvis. 'Het is een zeer lucratieve onderneming, maar helaas zijn de gevangenissen vol en is het rechtssysteem niet zo geïnteresseerd in het onder druk zetten van dierensmokkelaars als drugshandelaren.'

Hoewel de identiteit van de smokkelaars onbekend is, waren de beoogde kopers Europese verzamelaars. Galvis voegde er ook aan toe, dat het erg moeilijk is om het motief achter de aankoop van de reeds bedreigde soort te bepalen, of het nu gaat om het houden van dieren als huisdier of om hun gif te extraheren. In samenwerking met de autoriteiten proberen natuurbeschermingsinitiatieven, zoals van Galvis, niet alleen de bedreigde soorten te beschermen, maar stimuleren ze ook hun voortplanting. Zoals het is met Oophaga Lehmani, de fluorescerende oranje (en soms gele) en zwarte kikker, is voortplanting behoorlijk moeilijk en vereist veel expertise, daarom heeft de Cali Zoology Foundation samengewerkt met de dierentuin van Zürich in het kader van een initiatief genaamd Frogs Friends om de soort te bestuderen en het publiek voor te lichten over de bedreigingen waarmee het wordt geconfronteerd.

Behalve de Oophaga Lehmani identificeerden autoriteiten de Oophaga histrionica (zwart met felgele vlekken) en Oophaga sylvatica of de 'kiki-kikker' (gecamoufleerd in bruin en oranje), als een van de soorten gestolen kikkers.

Er zijn al pogingen geweest om de illegale verkoop van dieren te verstoren. In 2011 opende een natuurbeschermer, Ivan Lozano-Ortega, zijn eigen legale markt van bedreigde kikkers. Bijgedragen aan de zeldzaamheid en ontoegankelijkheid van de soort heeft de oorlog tussen de Colombiaanse regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in de regio waar ze worden aangetroffen. En nadat het vredesakkoord eind 2016 was getekend, vreesden Lozano-Ortega en vele natuurbeschermers dat de soort nog kwetsbaarder zou zijn.

'Nu het conflict voorbij is, zal het zijn als het openen van een deur die al eeuwen gesloten is. Colombia is niet bereid om te voldoen aan de eisen van natuurbehoud. We moeten naar verschillende benaderingen kijken', vertelde hij aan Vice's Motheboard.

Een andere benadering, meent Galvis, is afkomstig van de gemeenschappen die eeuwenlang met de kikkers in hun midden hebben geleefd. Lang voordat buitenlandse verzamelaars deze heldere wezens begeerden als huisdieren, gebruikten inheemse gemeenschappen, zoals die van Joaquincito. het kikkergif om hun jachtpijlen dodelijker te maken. Maar, nu de soort met uitsterven wordt bedreigd, hoopt Galvis dat het mobiliseren van deze gemeenschap om te pleiten voor de kikkers en tegen de handel in fauna een voorbeeld zal zijn voor de rest van de wereld.

'De kwestie van instandhouding raakt veel meer andere dieren dan alleen kikkers. Het is dringend om bij te dragen aan het behoud van alle soorten op de grens van uitsterven', vertelde hij aan The Bogotá Post. 'Het is belangrijk dat ze de controle over hun eigen middelen nemen. Maar, wees ook hun beschermer.'

(Suriname Mirror/The Bogotá Post)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten