maandag 26 november 2018

Amerikaanse autoriteiten sluiten enige tijd grens tussen San Diego en Tijuana

Migranten beklimmen metalen muur op Mexicaans grondgebied voor de Amerikaanse grensmuur 


De Amerikaanse autoriteiten hebben gisteren, zondag 25 november 2018, al het grensverkeer tussen San Diego en de Mexicaanse grensplaats Tijuana stilgelegd. Dat meldde de Amerikaanse douane. Inmiddels is de grens weer geopend. Mexico gaat mogelijk tientallen migranten het land uitzettten die hebben geprobeerd de Amerikaanse grens te bestormen. Het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei, dat de groep werd opgepakt na een poging om gewelddadig en illegaal de grens over te steken.


Aan de Mexicaanse zijde van de grens proberen honderden Midden-Amerikaanse migranten de noordelijke grens van Mexico over te steken. De Mexicaanse politie probeerde dat tevergeefs te houden verhinderen.


Ongeveer vijftig migranten beklommen een metalen muur die nog steeds op Mexicaans grondgebied voor de Amerikaanse grensmuur staat. De Amerikaanse veiligheidstroepen verjaagden de migranten met traangas, zoals het televisiekanaal van de krant Milenio liet zien.


Grenspost San Ysidro is de grootste grensovergang tussen San Diego en Tijuana. Volgens The Guardian kamperen meer dan vijfduizend migranten bij een sporthal in Tijuana, terwijl ze proberen de grens naar Amerika over te steken. Douanebeambten kunnen slechts honderd asielaanvragen verweken per dag.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vorige week duizenden militairen naar de grens gestuurd om de grenspatrouilles te ondersteunen.


Volgens The Washington Post is er een deal gesloten tussen de Amerikaanse en de Mexicaanse regering, die op 1 december moet ingaan. Daarbij zou zijn afgesproken dat de asielzoekers aan het zuiden van de grens moeten blijven. Maar de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken ontkent dat er een dergelijke overeenkomst is gesloten, schrijft The Guardian.

Volgens de Britse krant adviseerden migranten elkaar rustig te blijven. Een linie van agenten hield de migranten tegen vlakbij de douane met stalen platen waardoor de volledige toegang werd geblokkeerd.


(Suriname Mirror/abc.es/Milenio/The Guardian/Twitter/The Washington Post/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten