maandag 26 november 2018

Amazone-vissen in Brazilië zwemmen rond met plastic deeltjes in hun maag....

Tests verricht op maaginhoud vissen in de Xingu-rivier, zijrivier van de Amazone 

'Het is vreselijk om te weten, dat plastic afval wordt ingenomen door 80% van de geanalyseerde vissoorten'


Wetenschappers in Brazilië hebben het eerste bewijs gevonden van plastic vervuiling in zoetwatervissen in het Amazonegebied, met de nadruk op de mate waarin zakken, flessen en ander afval dat in rivieren wordt gedumpt, de natuur in de wereld aantasten. 

Tests op de maaginhoud van vissen in de Xingu-rivier in Brazilië, een van de grootste zijrivieren van de Amazone, onthulden plasticdeeltjes in meer dan 80% van de onderzochte soorten, waaronder de  omnivoor papegaai pacu (Ossubtus xinguensi), de herbivoor roodvin schijfzalm (Myloplus rubripinnis) en vleesetende roodbuikpiranha (Pygocentrus nattereri).

De onderzoekers concentreerden zich op vis in de Xingu vanwege hun rijke diversiteit en de breedte van voedingsgewoonten. De vissen varieerden van 4 centimeter tot ruim 30 centimeter lang en wegen van 2 gram tot bijna een kilogram.

Analyse van de maaginhoud van de vissen identificeerde een tiental verschillende polymeren die werden gebruikt om plastic artikelen te vervaardigen, waaronder tassen, flessen en vistuig. De meeste stukken waren zwart, rood, blauw, wit of doorschijnend en varieerden van deeltjes van 1 millimeter  tot vlokken van 15 millimeter breed.

De wetenschappers onderzochten de maaginhoud van 172 vissen van 16 soorten. In het tijdschrift Environmental Pollution beschrijven de wetenschappers hoe 13 soorten plastic hadden verbruikt, ongeacht of het planteneters waren die zich voeden met rivierplanten, carnivoren die  voornamelijk andere vissen verorberen of omnivoren.




De planteneters kunnen wellicht stukjes plastic aanzienvoor zaden, fruit en bladeren, terwijl de omnivoren waarschijnlijk plastics opnemen die worden gevangen in de gevederde rivierplanten, macrofyten genaamd, die een groot deel van hun dieet uitmaken. Ondertussen zullen carnivoren zoals piranha waarschijnlijk plastic consumeren wanneer ze een vervuilde prooi eten.

Marcelo Andrade, van de Universidade Federal do Pará, zei: 'Het is vreselijk om te weten dat plastic afval wordt ingenomen door 80% van de geanalyseerde vissoorten, en dat veel van hen worden geconsumeerd door mensen in de Amazone. Plastic vervuiling vormt een reële bedreiging voor mensen over de hele wereld.'

In totaal werden 96 stukjes plastic in de magen van 46 vissen gevonden. Uit tests bleek, dat meer dan een kwart polyethyleen bevatte, een materiaal dat wordt gebruikt in vistuig dat vaak wordt weggegooid in rivieren en oceanen. Anderen werden geïdentificeerd als PVC, polyamide, polypropyleen, rayon en andere polymeren die worden gebruikt voor het maken van zakken, flessen, voedselverpakking en meer.

(Suriname Mirror/Times of London/The Guardian/ISSUU Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten