maandag 26 november 2018

VHP-politica Mathoera bezorgd over ongereguleerde instroom Brazilianen

'Jaarlijks heel weinig Brazilianen genaturaliseerd, terwijl hele wijken ontstaan van deze groep'


Het is volgens VHP-Assembleelid Krishna Mathoera heel opmerkelijk, dat er jaarlijks heel weinig Brazilianen worden genaturaliseerd tot Surinamer, terwijl landelijk hele wijken ontstaan van deze groep buitenlanders.

'Zeker als wij kijken naar de Tourtonnelaan te Paramaribo-Noord. Af en toe zien wij een aantal van ze in de criminaliteit, waaronder moord en doodslag. Wat is hun status? Wat is de status die de regering van Suriname voor deze groep wil hebben? Is er een speciale regeling voor Brazilianen? Is er een beleid met betrekking tot deze groep? Worden ze aangemoedigd om een verblijfsvergunning aan te vragen of zich te naturaliseren?', vroeg zij tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee van vrijdag waarin de naturalisatie van 202 personen stond geagendeerd, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 26 november 2018.

Kijk en luister vanaf 17:30



De parlementariër voerde aan, dat heel veel Brazilianen in de afgelopen jaren een middel van bestaan in Suriname hebben opgebouwd. Zij verwees naar de grote groepen, die zelfstandig ondernemen en in de goudsector zitten.

'De mensen hebben hier gebouwd en er is zelfs een Braziliaanse kerk. Ze maken dus integraal deel uit van de Surinaamse samenleving, maar wat is hun status?'

Mathoera kreeg ondersteuning van NDP-Assembleelid Wendel Asadang. 'Er zijn zoveel Brazilianen die op onze natuurlijke hulpbronnen zitten, ook in de dienstensector hier in Paramaribo. Betekent het dat deze grote groepen dan over de nodige papieren beschikken? Hoeveel van deze groep is geweest om de forse bedragen te betalen voor legalisatie? Wij moeten wel degelijk iets van ze terugkrijgen in onze kas.' Voor de legalisatie moeten illegale Brazilianen 600 Amerikaanse dollar voldoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten