woensdag 10 oktober 2018

VN roept op tot vrijlating Colombiaanse staatsburgers die worden vastgehouden in Venezuela

59 Colombianen al meer dan twee jaar vast onder gruwelijke omstandigheden zonder aanklacht


Het VN Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten roept de Venezolaanse regering op om 59 Colombiaanse burgers die al meer dan twee jaar vast zitten onder gruwelijke omstandigheden zonder aanklacht vrij te laten. De gedetineerden werden opgepikt tijdens veiligheidsacties van de Venezolaanse politie en worden vastgehouden in gevangenissen die 'monsterlijk ongeloofwaardig zijn', aldus woordvoerster Ravina Shamdasani

'Er is veel overbevolking, de infrastructuur is besmet met ratten en insecten, niet alle gedetineerden hebben toegang tot natuurlijk licht en in veel detentiecentra in het hele land hebben gedetineerden beperkte toegang tot voedsel en water, inclusief drinkwater', zei ze.

Bovendien krijgen veel gedetineerden die aan zeer ernstige ziekten lijden niet de medische aandacht die zij nodig hebben.

Shamdasani zegt, dat de 59 gedetineerden ervan worden beschuldigd Colombiaanse paramilitairen te zijn, maar dat er geen bewijzen of beschuldigingen tegen hen zijn ingebracht. Vorig jaar november zei een Venezolaanse rechter dat ze onvoorwaardelijk zouden worden vrijgelaten, maar dat is niet gerespecteerd.

'Wat de internationale mensenrechtenwetgeving betreft, zou hun detentie heel goed kunnen neerkomen op willekeurige detentie en deze zaak is verwezen naar de VN Werkgroep voor Arbitraire Detentie', zei Shamdasani.

Het VN mensenrechtenbureau doet een beroep op de Venezolaanse autoriteiten om zich te houden aan de uitspraak van de rechter en om de mannen onverwijld vrij te laten.

De Venezolaanse regering had geen commentaar op de opmerkingen, maar op de Algemene Vergadering van afgelopen maand gaf de Venezolaanse president Nicolas Maduro de Verenigde Staten en de internationale media de schuld voor het creëren van verhalen om interventie in zijn land te rechtvaardigen.

(Suriname Mirror/VOA News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten