woensdag 10 oktober 2018

De grote Brabantse steden houden vast aan traditie: gewoon Zwarte Pieten bij intochten Sinterklaas

(Bron foto: Omroep Brabant)
In Roosendaal en Breda zijn de Pieten 'pikzwart'



Bij de Sinterklaasintochten in de grote Brabantse steden zullen geen Roetveeg Pieten te zien zijn. De organiserende comités in de steden houden vast aan traditionele Pieten, die bruin, donkerbruin of zwart gekleurd zijn. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant, zo bericht de omroep vandaag, woensdag 10 oktober 2018.

De discussie over het uiterlijk van de Pieten is weer volop aan de gang, na een verklaring van de NTR over de intocht op tv, 17 november in Zaanstad. In eerste instantie leek het erop dat er alleen Roetveeg Pieten mochten meedoen. Maar, de dag erna legde een woordvoerder van de NTR uit dat Pieten ook helemaal zwart kunnen zijn als ze heel vaak door de schoorsteen zijn gegaan.

'We doen niet mee aan de discussie. Wij doen wat de mensen in Breda willen.'
Sinterklaascomité Breda 

Omroep Brabant maakte een rondgang langs de acht grootste steden van Brabant. Daaruit blijkt dat zeven steden vasthouden aan traditionele Pieten. Het comité in Tilburg heeft nog geen beslissing genomen.


In Helmond, Bergen op Zoom, 's Hertogenbosch, Eindhoven en Oss zijn de helpers van de Sint bruin 'vanwege de vriendelijker uitstraling'. De comités in deze steden hechten aan traditie. Wel ontbreken de oorbellen en de lippenstift.

In Roosendaal en Breda zijn de Pieten 'pikzwart'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten