woensdag 10 oktober 2018

Diverse marronstammen zien in Naze Amina dè granman der Saramaccaners

Liba Krutu Dritabiki beweert dat benoeming dignitarissen geen aangelegenheid is van Paramaribo

- Regering besluit op laatste moment niet af te reizen naar Dritabiki....
- Houding krutu ten aanzien van granman-kwestie mogelijk ten grondslag aan besluit regering


De Liba Krutu, die deze dagen gehouden wordt op Dritabiki, heeft onomwonden te kennen gegeven dat de benoeming van dignitarissen geen aangelegenheid is van Paramaribo. Op de krutu, waar alle Mmarronstammen aan deelnemen en diverse inheemse stammen, genodigden uit eigen land en het buitenland, is beklemtoond dat de eenheid bewaard moet worden, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 10 oktober 2018.

De ABOP, BEP, NDP en VHP zijn met een delegatie aanwezig. Honderden mensen zijn van heinde en verre ingegaan op de uitnodiging van granman Bono Velanti van de Aucaners. Op de krutu zijn verschillende besluiten genomen. Deze zullen vandaag worden gepresenteerd.

Het ligt in de bedoeling dat de besluiten, vervat in een declaratie, die overhandigd zou worden aan de regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin en aan De Nationale Assemblee.

Op de krutu is Naze Amina, die een opponent is van granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners, groots verwelkomd met het lied 'granman doro'. Aboikoni is niet aanwezig.

De granmans van de verschillende stammen waren het niet eens met de keuze van president Desi Bouterse om Aboikoni te beëdigen als granman. Zij waren ook niet aanwezig bij de ceremonie.

De regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin neemt niet meer deel aan de 'Liba Krutu' die gehouden wordt op Dritabiki. Dit heeft het Nationaal Informatie Instituut bekendgemaakt. 

De verklaring van de regering: 

'De delegatie van de Regering onder leiding van Vicepresident, Ir. M.A. Adhin, die heden, 10 oktober 2018, in Drietabbetje aan de Tapanahony aanwezig zou zijn bij de slotbijeenkomsten van de LIBA-KRUTU die thans aldaar wordt gehouden, is gisteravond, naar aanleiding van ontvangen berichten, in spoed bijeengekomen. 

De vergadering die onder leiding van de President van de Republiek Suriname stond, heeft, na ampele overwegingen, besloten niet aanwezig te zijn bij bedoelde LIBA-KRUTU. De Regeringsdelegatie reist derhalve hedenmorgen niet meer af naar Drietabbetje. 

De Regering als wettig gezag van ons land zal altijd als Vader des Vaderlands dit volk in harmonie en in overeenstemming met recht en wet verder leiden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten