woensdag 10 oktober 2018

Afro-Braziliaanse activiste eerste transgendervrouw verkozen in staatsparlement van São Paulo

Overwinning van Érica Malunguinho is lichtpuntje in controversiële verkiezingen in Brazilië

(Bron foto: Twitter)
De overwinning van Malunguinho is een belangrijke mijlpaal voor de zwarte en LGBTQ-gemeenschappen in Brazilië


De overwinning van Érica Malunguinho is een lichtpuntje in de controversiële verkiezingen in Brazilië. Afro-Brazliaaanse activiste en gemeenschapsleidster Érica Malunguinho maakte maandag 8 oktober 2018 geschiedenis als de eerste transgendervrouw die een post in het staatscongres in Sâo Paulo won, meldt Remezcla

Malunhuinho is een van de meer dan 50 transgender-kandidaten die naar aanleiding van de verkiezingen van maandag zijn aangetreden, aldus NBC.





De gemeenschapsleidster is ook een van 'De Zaden van Marielle' - de 231 zwarte vrouwen die zich kandidaat stelden voor een openbaar ambt in de voetsporen van de overleden Afro-Braziliaanse activiste Marielle Franco.

In een interview met Afropunk sprak de activiste over haar toewijding om Franco's missie levend te houden. 'Ik heb veel gehuild toen ik hoorde over de moord op Marielle', zei ze. 'Haar politieke project werd gewoon weggevaagd. Het was een boodschap voor ons, dat we niet zouden moeten vechten over ons lichaam en genocide en racisme moeten weerstaan. Ik had zoveel haat in mij. Tegelijkertijd wist ik, dat ik deze haat moest accepteren en er iets positiefs mee doen.'



Met haar nieuwe post zal Malunguinho als lid van de Partido Socialismo y Libertad (PSOL) blijven pleiten voor de LGBTQ-gemeenschap in Brazilië, die in toenemende mate wordt bedreigd als extreem-rechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro - 'Trump van Brazilië' - wordt gekozen.

'Malunguinho zal de zwarte gemeenschappen in Brazilië blijven dienen zoals ze dat doet sinds 2016, toen ze Aparelha Luzia opende - een stedelijke quilombo - om een ​​culturele ruimte te creëren in São Paulo, waar zwarte mensen vrijuit hun zwartheid konden vieren en de levensduur van de zwarte cultuur konden behouden terwijl je je beschermd voelt ', schrijft Kiratiana Freelon, een medewerkster van OkayAfrica.


De overwinning van Malunguinho is een belangrijke mijlpaal voor de zwarte en LGBTQ-gemeenschappen in Brazilië. Haar overwinning wordt gezien als een bron van hoop voor minderheidsgroepen in het land, die vrezen dat hun rechten worden bedreigd door zeer controversiële kandidaten zoals Bolsonaro, die maandag de eerste stemronde won en door velen wordt beschouwd als 'een risico voor de democratie'.


(Suriname Mirror/Okay Africa/Twitter/Instagram/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten