woensdag 10 oktober 2018

Geen uitbetaling Kinderbijslag door inbraak bij ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting

Niet de eerste keer dat gelden voor de AKB uit het ministerie verdwijnen...

- Een ezel stoot zich over algemeen geen twee keer aan dezelfde steen, maar deze ezel - ministerie - kennelijk wel
- Gaten-kaas-financiële administratie binnen het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting.


Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in Suriname is er afgelopen weekend ingebroken bij de dienst die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag (AKB). Daarbij is een groot geldbedrag gestolen.

Dat heeft het ministerie dinsdag 9 oktober 2018 bekend gemaakt.

Hoeveel geld er bij de dienst Administratieve Uitbetalingen Sociale Voorzieningen (AUSV) is buitgemaakt is niet bekend. De politie is drukdoende met het onderzoek naar de diefstal. Door de diefstal is de uitbetaling van Kinderbijslag niet mogelijk.

De brief van het ministerie:


Het is niet voor het eerst dat geld is verdwenen bij het ministerie. In maart van dit jaar werden zes personen aangehouden verdacht van verduistering van geld bij het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting.  Het geld was bestemd voor uitbetaling van de maandelijkse Algemene Kinderbijslag, AKB. Het betrof de betaling over het gehele jaar 2016.

De verduistering vond in 2015 plaats, tijdens de eerste regering Bouterse. President Desiré Bouterse had tijdens zijn verkiezingstoer in het binnenland al laten doorschemeren dat er iets aan de hand was. Volgens het staatshoofd was het geld al vrijgegeven door het ministerie van Financiën. De bedoeling was de AKB op tijd te betalen aan ouders. Het gebeurde niet.

De AKB wordt niet op de bank gestort en wordt één keer in het jaar uitbetaald. Het gaat om Srd 50 per kind per maand of Srd 600 per kind per jaar. De mensen moeten op basis van bekendmakingen het geld gaan ontvangen in het ressort.

Gelet op het voren gaande is het verontrustend, dat het ministerie cash geld voor de AKB in het ministerie heeft liggen, en kennelijk 'voor het oprapen'. Je vraagt je af waarom dat geld niet op een bankrekening staat en wordt opgenomen vlak voor de uitbetaling van de AKB. Ook is het verontrustend dat in beide gevallen niet kon/kan worden aangegeven om hoeveel geld het gaat. Dat zou duiden op een gaten-kaas-financiële administratie binnen het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting.

Een ezel stoot zich over het algemeen geen twee keer aan dezelfde steen, maar deze ezel - het ministerie - kennelijk wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten