woensdag 10 oktober 2018

Regering wil op ander moment overleg met Aucaanse granman Bono Velantie

Deel der Saramaccaners blijft zich verzetten tegen Albert Aboikoni als benoemde granman


De regering zal op een ander moment diepgaand overleg voeren met de Aucaanse granman Bono Velantie over de wensen en noden van de marrongemeenschap. President Desi Bouterse heeft vandaag, woensdag 10 oktober 2018, schriftelijk aan het grootopperhoofd meegedeeld dat de regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin niet meer zal afreizen naar Dritabiki. 

De regering heeft berichten ontvangen uit en rond de 'Liba Krutu' die gehouden wordt te Dritabiki. De president zegt de ontwikkelingen te betreuren die mede geleid hebben tot het besluit om niet meer af te reizen naar de residentie van de granman.

Het gaat vooral om de houding die aangenomen is op de krutu tegen granman Albert Aboikoni van de Saramaccaanse stam. Uit drie personen die op culturele wijze ingewijd waren als granman, heeft de president uiteindelijk gekozen voor Aboikoni.

Hierop is kritiek geuit op de krutu. Benadrukt is dat het niet de regering is die bepaalt wie granman wordt. De opponent van granman Aboikoni, Naze Amina is groots ontvangen op de krutu.

Voor Bouterse is de benoemingskwestie een afgedane zaak. Tijdens de krutu zijn door aanwezigen ook kritische kanttekeningen geplaatst bij de wijze waarop de president traditionele gezagsdragers betiteld, zo schrijft althans de Ware Tijd.

Tijdens een persconferentie in september noemde hij de groepen die naast de achterban van Aboikoni ook het granmanschap claimden een  'meute'. Deze betiteling is niet in goede aarde gevallen bij grote delen van de marrongemeenschap. Dat hij tegenstanders van zijn besluit om Aboikoni als granman te beëdigen, inclusief de dignitarissen van de inheemsen en marronstammen, nu 'lawaaischoppers' noemt, legt nog meer zout in de wonden, aldus de Ware Tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten