dinsdag 28 augustus 2018

President Maduro haalt zo'n 100 Venezolanen in Peru op staatskosten terug naar Venezuela

(Bron foto: AFP)
Maduro belooft vlucht te betalen en werk voor terugkerende landgenoten


Om de uitstroom van inwoners tegen te gaan heeft president Nicolas Maduro het project 'Terugkeer naar het vaderland' gelanceerd. Via dat project werden maandag 27 augustus 2018 97 Venezolanen met een regeringsvliegtuig teruggehaald uit Peru, waar meer dan 500.000 Venezolanen verblijven. Onder hen 22 kinderen en 4 zwangere vrouwen.

Maduro beloofde aan met name jonge en hoogopgeleide mensen om hun vlucht naar huis te betalen en beloofde hun ook werk. Inmiddels vliegen de eerste mensen vanuit Peru terug naar de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Ze worden vanaf de ambassade in Lima met bussen naar het vliegveld gebracht en vervolgens met de Venezolaanse staatsluchtvaartmaatschappij teruggevlogen. Alle kosten worden vergoed.

Ondertussen is de situatie in Venezuela nog steeds nijpend. Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) waarschuwde vorige maand voor een hyperinflatie van een miljoen procent in 1 jaar tijd. Nergens in de wereld zijn de prijzen van basisbehoeften als voedsel en medicijnen zo hard gestegen als in Venezuela.

Eind juli besloot Maduro om vijf nullen te schrappen om de munt enigszins hanteerbaar te houden.

Naar schatting zijn zo'n 2,3 miljoen Venezolanen gevlucht naar landen als Colombia en Peru. Velen hebben moeite om aan een baan te komen en vanwege de grote aantallen ontstaat in verschillende Zuid-Amerikaanse landen een steeds vijandigere houding tegenover migranten.

(Suriname Mirror/Knack.be/NOS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten