dinsdag 28 augustus 2018

Assemblee wil dat regering sloop Suralco-raffinaderij uitstelt

Vicepresident Adhin: 'Alcoa heef het recht om de raffinaderij te slopen, het is privéterrein'...

Nog geen reactie regering op klip en klare standpunt van Assemblee


De Nationale Assemblee (DNA) verwacht van de regering dat de sloop van de raffinaderij van Suralco te Paranam wordt aangehouden, totdat de Brokopondo Overeenkomst formeel is beëindigd. De regering zal de concept-definitieve overeenkomsten met Alcoa eind september sturen naar de volksvertegenwoordiging. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 28 augustus 2018.

Diverse Assembleeleden hebben gisteren in de Assemblee aangegeven, dat de ontmanteling van de raffinaderij niet eenzijdig kan plaatsvinden. Waarnemend president Ashwin Adhin heeft echter tijdens de openbare vergadering gesteld, dat Alcoa het recht heeft om de raffinaderij te slopen.

Voor de ontmanteling van de raffinaderij is op basis van de Hinderwet een vergunning nodig. De raffinaderij staat op privéterrein van Suralco/Alcoa, zo zei Adhin. De regering heeft toestemming gegeven voor de sloop. Adhin voerde aan dat sedert 2016 voorbereidingen worden getroffen voor de sloop.


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei, dat als al drie jaar is gewacht is met het slopen van de raffinaderij, twee maanden volgens haar niet veel gaan uitmaken. Zij wees erop dat multinationals zich aan wet en recht moeten houden. Er zijn meer multinationals in het land. Als Alcoa de wet mag overtreden, kan dat ook invloed hebben op andere multinationals om zich ook niet aan wet en recht te houden, aldus Geerlings-Simons.

Adhin wuifde kritieken van Assembleeleden en uit de samenleving weg, dat de regering de taal van Alcoa spreekt en zich niet nationaal opstellen. Hij merkte ook op, dat er keihard is onderhandeld. De eerste optie was het behoud van de industriesector. Toen bleek dat het niet mogelijk was de aluinaardeproductie te continueren, waarvoor een investering van ruim 500 miljoen Amerikaanse dollar nodig was, is optie b in werking getreden. Dat is het ontmantelen van de raffinaderij.

De waarnemend president beloofde De Nationale Assemblee een uitgebreide memo te sturen waarin de financiële uitwerkingen zullen worden verwerkt over de kosten en de besparingen.

De vergadering werd 's avonds afgesloten zonder een duidelijke reactie van de regering over het standpunt van De Nationale Assemblee, dat de ontmanteling moet worden aangehouden.
Het college zal zich in oktober uitspreken over de concept-overeenkomsten die de regering heeft afgesproken met de Alcoa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten