dinsdag 28 augustus 2018

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten waarschuwt voor valse 25 gulden bankbiljetten

Eerder werd al gewaarschuwd voor valse 100 gulden bankbiljetten


De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft geconstateerd dat er - na valse 100 gulden bankbiljetten - ook valse 25 gulden bankbiljetten in omloop zijn. 

Na bestudering van een aantal valse 25 en 100 gulden biljetten heeft de CBCS de volgende kenmerken kunnen constateren:

 Een groot aantal van de bestudeerde valse 100 gulden biljetten heeft hetzelfde serienummer, te weten 8257613310. Geldige bankbiljetten hebben allemaal een eigen uniek serienummer. Bij het aannemen van meerdere bankbiljetten doet u er goed aan om te controleren of alle biljetten een ander serienummer hebben. 

 De valse biljetten zien er versleten uit waarbij delen van de tekst ontbreken of niet duidelijk zichtbaar zijn. Bij geldige bankbiljetten zijn alle teksten (inclusief de wettelijke tekst) duidelijk leesbaar. Voor zover dit niet het geval is wordt aangeraden om het bankbiljet niet te accepteren. 

 De valse 100 gulden biljetten hebben een afwijkende kleur, namelijk een rozige of een groenige kleur. Geldige 100 gulden biljetten hebben een bruine kleur. De eclipsen op de biljetten en de blokjes langs de randen behoren een parelmoerkleur te hebben. Op de valse bankbiljetten hebben deze een gelige kleur. Mochten de kleuren op de aangeboden biljetten afwijken of herkent u kleuren van andere denominaties in het aangeboden bankbiljet, wordt u aangeraden het biljet niet aan te nemen.

 Op de valse bankbiljetten sluiten de golvende lijn op het goudfolie en die op het ‘witte’ gedeelte ernaast niet op elkaar aan. Op basis hiervan kan worden geconcludeerd dat het folie niet het originele folie is, maar dat dit later op het biljet is aangebracht. Ook zijn er valse biljetten die geen folie hebben, biljetten waarop het folie niet blinkt en biljetten waarbij het lijkt alsof het folie erop is getekend. 

 De ‘N’ aan de voorzijde en de ‘A’ aan de achterzijde van het geldige biljet dienen in het licht naadloos in elkaar te passen. Dit was bij sommige vervalsingen wel het geval, bij andere niet. 

 Het papier van de valse bankbiljetten voelt anders aan dan het papier van de geldige biljetten. De valsmunters hebben in bepaalde gevallen geldige biljetten van een lagere denominatie gebleekt en opnieuw geprint met een hogere denominatie. Dat betekent dat deze valse biljetten beschikken over de authentieke echtheidskenmerken waaronder het watermerk, de planchetten (glitters) aan de achterzijde van het bankbiljet en het goudfolie. 

De CBCS wil het publiek daarom waarschuwen om goed op te letten bij het aannemen van bankbiljetten. Indien u twijfels heeft over een bankbiljet, wordt u geadviseerd dit biljet te weigeren. Wellicht ten overvloede attendeert de Bank u erop dat geen enkele persoon en/of instelling valse bankbiljetten mag aannemen. 

U wordt aangeraden zo spoedig mogelijk de politie in te schakelen wanneer u denkt dat u met een vervalst bankbiljet te maken heeft. Op het vervalsen van geld of het bewust betalen met vals geld staat een gevangenisstraf van ten hoogste negen jaar. 

De echtheidskenmerken van onze bankbiljetten zijn ook te vinden op de website van de CBCS http://www.centralbank.cw/banknotes.

Willemstad, 27 augustus 2018 
CENTRALE BANK VAN CURAÇAO EN SINT MAARTEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten