dinsdag 28 augustus 2018

'ABOP verwerpt wijze waarop regering omgaat met belangen Surinaamse volk in de kwestie-Alcoa'

Bee (ABOP): 'U handelt tot nu toe in de geest van Alcoa, alsof u een handlanger bent van Alcoa'

'Regering, nergens lees ik hoe groot de schade is aan het milieu, op welke manier die schade hersteld zal worden en hoeveel dat Suriname gaat kosten'


'U moet terugkomen op uw standpunt, dat er geen sprake van wanprestatie van Suralco zou zijn, omdat dat standpunt geenszins in het belang is van het Surinaamse volk. Regering, president u verkwanselt hiermee het belang van Suriname. U verknoeit de toekomst van jongere generaties Surinamers. Triest, jammer, ondoordacht en ontdaan van alle wijsheid.' Woorden van de waarnemend fractieleider van de ABOP, Marinus Bee, gisteren in De Nationale Assemblee, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 28 augustus 2018.

De ABOP wil alleen praten over continuering van de bauxietsector in Suriname; zoals ook de opdracht luidt van de presidentiële commissie. De partij verwerpt het Memorandum of Understanding (MoU) dat de regering in 2015 getekend heeft met Alcoa. De Nationale Assemblee heeft dit MoU ook verworpen, bracht Bee in herinnering.

'ABOP verwerpt de wijze waarop de regering omgaat met de belangen van het Surinaamse volk in deze hele kwestie en roept de regering op tot inkeer te komen en de belangen van deze natie voorop te stellen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald', stelde de politicus.

Bee benadrukte, dat zijn fractie voortgang wil van de bauxietsector. 'De ABOP is van mening, dat u tot nu toe handelt in de geest van Alcoa en alsof u een handlanger bent van Alcoa. En we hebben eerder ook aangetoond, dat u niet naar de letter, noch naar de geest van de Surinaamse wetgeving handelt. U knoeit met de belangen van het volk van Suriname. Het Surinaams belang is niet het belang van Alcoa', stelde Bee.

'Hebt u een idee hoeveel gezinnen kapot zijn gegaan? Regering is er onderzoek gedaan naar de sociale gevolgen van het stopzetten van de bauxietindustrie in Suriname?'

Bee vroeg om alle gevolgen van stopzetting van de bauxietindustrie te kapitaliseren. Waarnemend president Ashwin Adhin verdedigde waarom de raffinaderij ontmanteld zou moeten worden. Hij baseert dat op milieuverontreiniging die tot grote schade zou kunnen leiden.  

'Regering van Suriname, als dat waar zou zijn, als wij u zouden moeten geloven, dan impliceert dat, dat Suralco zich niet heeft gehouden aan internationale veiligheids- en milieustandaarden. Komt u het parlement van Suriname eerst vertellen op welke wijze u de multinational verantwoordelijk en aansprakelijk hebt gesteld voor de verontreiniging van het milieu. U komt hier praten over hoeveel er bespaard wordt in het kader van het MoU met Alcoa. Regering, nergens lees ik hoe groot de schade is aan het milieu van de Republiek Suriname, op welke manier die schade hersteld zal worden en hoeveel dat de Staat Suriname gaat kosten.' 

De politicus vindt, net als diverse andere Assembleeleden, in tegenstelling tot de regering, dat Suralco wanprestatie heeft geleverd door de bauxietactiviteiten te beëindigen.

'Wij verwachten van de regering dat als gevolg van de wanprestatie van Alcoa met klem wordt geëist dat de overdracht van de Afobaka stuwdam per direct geschiedt, zonder enige vertraging. Het logische gevolg hiervan is, dat Suriname per ingaande heden niet meer betaalt voor energieleveringen door de Suralco. De ABOP zegt, laten wij dan maar het pad van arbitrage opgaan als dat een conflict zou opleveren. De dam is nu al van Suriname. Alcoa e gwe. De hele overeenkomst, zowel naar de letter en geest, wordt overboord gegooid en dan nog zegt u, Suralco kan geen wanprestatie worden verweten. Beschamend is dat. Sorry voor de woordkeus, maar ik kon niet op een ander woord komen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten