dinsdag 28 augustus 2018

Inheemsen in Peru blijven protesteren tegen Chinees mijnbouwbedrijf MMG Ltd.

Verzet inheemsen om te voorkomen dat bedrijf weg gebruikt op hun landbouwgrond voor transport koper van Las Bambas-mijn naar haven

De vorige eigenaar van de Las Bambas-mijn, het Zwitserse Glencore Plc, plande om koper via een pijpleiding naar haven te vervoeren


Inheemsen in Peru zullen blijven protesteren tegen mijnbouwbedrijf MMG Ltd. uit China, om te voorkomen dat het een snelweg gebruikt op de landbouwgrond van hun gemeenschap, waardoor het bedrijf geen koper kan vervoeren van de mijn van Las Bambas naar de haven, zei een advocaat van de gemeenschap maandag 27 augustus 2018. 

De demonstranten hebben de weg voor bijna een week geblokkeerd. Advocaat Carlos Vargas zei dat de gemeenschap, Nueva Fuerabamba, van plan is om te blijven protesteren totdat de hoge ambtenaren van MMG in Peru ermee instemmen om te praten over compensatie voor het gebruik van de snelweg.


Vargas beschuldigde het bedrijf van het bouwen van de weg op het terrein van Nueva Fuerabamba zonder de gemeenschap te raadplegen, en zei dat de regering in mei het land illegaal veranderde in een snelweg. MMG, de internationale mijnbouweenheid van China's staatsbedrijf China Minmetals Corp., reageerde niet op verzoeken om commentaar buiten de reguliere kantooruren op het hoofdkantoor in Australië.

Een bron bijt de lokale eenheid van MMG zei, dat de Las Bambas-mijn van het bedrijf sinds woensdag geen koperconcentraten naar de Pacifische haven van Matarani heeft vervoerd, maar de productie in de mijn is niet aangetast, zei de bron, die niet bevoegd was om publiekelijk commentaar te geven en om anonimiteit verzocht.

Las Bambas, een van de grootste kopermijnen in Peru, produceerde in de eerste zes maanden van 2018 ongeveer 190.000 ton koper, volgens overheidsgegevens. Peru is 's werelds nummer 2 koperproducent. De protesten zien het laatste conflict als gevolg van de beslissing van Las Bambas om zijn koper over onverharde wegen te transporteren in plaats van via een pijpleiding zoals oorspronkelijk gepland door de vorige eigenaar van de mijn, het Zwitserse Glencore Plc.


Inheemse boerengemeenschappen in de regio zijn bezorgd over veiligheid en gezondheid met betrekking tot zwaar stof aangewakkerd door honderden vrachtwagens die door Las Bambas dagelijks worden gebruikt.

Conflicten tussen demonstranten en autoriteiten zorgden ervoor dat vier lokale mannen in 2015 en 2016 zijn omgekomen. Protestanten die wegen blokkeren in 2016 hebben verschepingen van koper van Las Bambas uit Matarani opgeschort en zijn operaties bijna stopgezet.

Nueva Fuerabamba was de enige gemeenschap die werd verplaatst om plaats te maken voor Las Bambas, die werd gebouwd in 2016. Leden van de gemeenschap hebben gezegd dat het bedrijf niet alles heeft geleverd wat het beloofde in een deal die hen een nieuwe stad gaf in de buurt van de mijn en de landbouwgrond in een naburig gebied .

In juni diende Nueva Fuerabamba een rechtszaak tegen het bedrijf in bij een lokale rechtbank, om  150 miljoen dollar te eisen en de nietigverklaring van de relocatieovereenkomst met het bedrijf op grond van het feit, dat het valse handtekeningen bevatte, zei Frank Chavez, een andere advocaat voor de gemeenschap.

(Suriname Mirror/VOA News/La Republica/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten