zaterdag 7 juli 2018

Zorgen bij WWF Guianas over drastische daling aantal nesten van lederschildpad

Dit jaar slechts ruim achthonderd nesten bedreigde zeeschildpad geteld op legstranden Suriname


De drastische daling van het aantal nesten van de lederschildpad (Dermochelys coriacea) leidt tot bezorgdheid bij het WWF Guianas. Vijftien jaar geleden werden nog veertienduizend nesten geteld in Suriname, dit jaar waren dat er ruim achthonderd. Het WWF is bezorgd, omdat de terugval niet alleen hier, maar over de hele linie afneemt. 

Hanneke van Lavieren van het WWF zegt vandaag, zaterdag 7 juli 2018, in de Ware Tijd, dat onderzocht wordt hoe dit komt. De organisatie weet niet zeker of bijvangst van vissers de voornaamste oorzaak is. Bij eerder onderzoek is wel gebleken dat tijdens het legseizoen lederschildpadden als bijvangst in de netten verstrikt raken. Hiervan overleeft meer dan 30 procent niet.

Een andere oorzaak kan zijn dat de dieren in het najaar naar voedingsgronden in Canada trekken.

'We willen dit alles nu goed onderzoeken, zodat we cijfermateriaal krijgen en precies weten waar de problemen liggen en daaraan iets kunnen doen. Het is door een natuurlijke cyclus van de reuzenzeeschildpad wel normaal dat er fluctuaties zijn in het aantal nesten per jaar. Vaak is dit te zien in periodes van drie tot vier jaar. In de ene periode zijn er veel minder nesten dan in de andere. Dat heeft soms met natuurlijke oorzaken te maken.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten