zaterdag 7 juli 2018

Man (45) overlijdt na aanval van Braziliaanse bijen ('killer bees')

Hele lichaam van Bidjaikoemar Janki vertoont bijensteken


De 45-jarige Bidjaikoemar Janki is donderdag 5 juli 2018 overleden na te zijn aangevallen door Braziliaanse bijen ('killer bees') op een adres aan de Invejaweg. Bidjaikoemar werd op het weiland aangetroffen ongeveer 400 meter verwijderd van zijn woning, aldus het Korps Politie Suriname. Hij vertoonde geen tekenen van leven. Hij was met ontbloot boven lijf en zijn hele lichaam vertoonde bijensteken. 

Volgens verklaring van een neef van het slachtoffer waren ze met z'n drieën op het weiland gegaan om twee koeien te vangen. Op een gegeven moment werden ze aangevallen door Braziliaanse bijen.

De neef en de andere man renden toen naar voren en keerden na een tijdje terug om naar Bidjaikoemar uit te kijken. Zij zagen hem niet en konden door de zwerm bijen niet verder, waarna zij de brandweer alarmeerden. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

In Suriname, waar de bij zijn intrede deed in 1976, zijn geafrikaniseerde honingbijen verantwoordelijk voor 1 à 2 doden per jaar.

Surinaamse media berichtten in januari 1977 al over de Braziliaanse bijen. De krant 'Vrije Stem' schreef op 4 januari 1977 onder de kop 'Meer plagen van Braziliaanse bijen':


De Nederlandse krant het Nieuwsblad van het Noorden schreef op 8 maart 1977: '(…) De ontsnapte koninginnen paarden er lustig op los en vormden eigen zwermen die met dodelijke zekerheid hun eenmaal gekozen slachtoffers achtervolgden. Tot dusver zijn zestig zwermen gezien, samen enkele miljoenen bijen. Ze zijn inmiddels opgerukt tot Venezuela, Suriname en Frans-Guyana. (…)':


Lees ook dit artikel uit 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten