zaterdag 7 juli 2018

Suriname officieel vrij verklaard van mond- en klauwzeerziekte

(Bron foto: Suriname Mirror - eigen foto)
Suriname is één van de 68 landen die mond- en klauwzeervrij is zonder vaccinatie


Van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) in Parijs heeft Suriname de officiële vrije status voor de mond- en klauwzeerziekte (mkz) ontvangen. Suriname is één van de 68 landen die mond- en klauwzeervrij is zonder vaccinatie. Het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verricht al het nodige om deze bijzondere positie als land te behouden en beschermen. Suriname wordt gekenmerkt als ‘historisch’ vrij van mkz, aangezien deze ziekte nog nooit gerapporteerd is. 

Gianna Karg, waarnemend hoofd Veterinaire Inspectie, laat via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten, dat een land, afhankelijk van de officiële erkenning van de mkz-vrije status, zijn commerciële aantrekkingskracht kan verliezen of vergroten bij potentiële of bestaande importpartners. De officiële mkz-vrije status toont de transparantie op de gezondheid van dier en volk in een land.

Bij uitbraak van de ziekte mond- en klauwzeer is het gevolg veel verlies van evenhoevigen (koeien, kleine herkauwers, varkens etc.) in de wereld. De voornaamste verschijnselen zijn wondjes (blaasjes) in de bek en aan de klauwen bij deze dieren.

 De positie van Suriname in de internationale handel is verbeterd met betrekking tot de import van runderen, varkens en kleine herkauwers en uit-deze-dieren-afkomstige producten. Ook kan Suriname met deze status importen van het bovengenoemde uit landen met een mindere mkz-status weigeren of strengere eisen stellen.

Astrid van Sauers, die belast is met dierziekte surveillance op het onderdirectoraat Veeteelt, heeft een presentatie gegeven aan minister Lekhram Soerdjan en staf over het traject dat in 2014 is begonnen. Enkele stappen zijn het aanpassen en doen maken van wetgevingsproducten in relatie tot diergezondheid, wet dierenwelzijn en controle op diermigratie. In 2015 is een diertelling gestart; een landelijke herregistratie van veebedrijven ter controle van de veestapel, het transport van dieren, het maken van kaarten over de distributie van vee. Dit alles is nodig voor de dierziektebewaking, controle en het tegengaan van dierziekten en zoönose (infectie) spreiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten