zaterdag 2 juni 2018

Vermeende ontsnapping jaguar, twee leeuwen en twee tijgers uit Duitse Eifel Zoo zorgt voor ophef

Veel onduidelijkheid over dieren na overstroming door storm


Een ontsnapte beer werd gevonden en moest worden doodgeschoten


Twee leeuwen, twee tijgers en een jaguar die vrijdagmiddag 1 juni 2018 uit een Duitse dierentuin ontsnapten, zijn gevonden, meldden lokale media. De dieren ontsnapten uit Eifel Zoo in Lüneburg in het westen van Duitsland na overstromingen veroorzaakt door stormen, waardoor mogelijk de omheining van hun verblijven beschadigd raakten.

Een ontsnapte beer werd ook gevonden en moest worden doodgeschoten, omdat het beest buiten de omheining liep. De andere dieren werden later op de dag gevonden door een drone in de dierentuin, zei de lokale media.

'De dierentuin was op dat moment nog niet open. Van gevaar voor bezoekers was dus geen sprake', aldus de zegsman van de dierentuin.  Aanvankelijk was niet duidelijk of de roofdieren zich nog binnen of buiten het 30 hectare grote terrein bevonden.

De leeuwen, tijgers en jaguar hadden hun kooien helemaal niet verlaten. De oppassers hadden hen door de overstromingen niet opgemerkt, zo werd later bericht....



De Duitse tak van dierenrechtenorganisatie Peta uit scherpe kritiek op de beslissing van de dierentuindirectie. 'De ontsnapte dieren wilden vrij zijn en eentje betaalde dat met zijn leven. Verdere uitbraken of dodelijke ongelukken kunnen in de toekomst alleen worden voorkomen als wilde dieren niet langer worden opgesloten om de nieuwsgierigheid van bezoekers te bevredigen', zegt biologe en specialist Dierenvermaak Yvonne Würz op de website.

Doordat wilde dieren gehuisvest worden in veel te kleine ruimtes, grijpen ze volgens haar elke gelegenheid aan om te ontsnappen. 'Aangezien deze dieren uitsluitend worden gehouden voor amusementsdoeleinden, eisen wij dat er een einde komt aan het opsluiten van exotische dieren in dierentuinen en dierenparken', meldt ze op haar website.


Ook dierenrechtenorganisatie Born Free Foundation uit kritiek aan het adres van de Eifel Zoo. 'Dit ernstige en tragische incident moet dringend onderzocht worden. Er zijn meerdere onbeantwoorde vragen en het is cruciaal om vast te stellen of een soortgelijk incident opnieuw kan plaatsvinden in deze of andere dierentuinen', reageert zoöloog en bioloog Chris Draper op Twitter.

De in 1972 geopende Eifel Zoo is privébezit en ligt in het westen van Duitsland, nabij de grenzen met België en Luxemburg. Politie en brandweer lanceerden een grote zoekactie naar de roofdieren nadat de verantwoordelijken van de dierentuin alarm hadden geslagen.
(Suriname Mirror/Reuters/Landes Zeitung/AD/Twitter/Frankfurter Allgemeine/RTL Next)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten